Therapiekonijnen gestolen bij De Kleppe

ZORGBOERDERIJ TRAINT DIEREN VOOR WERKING MET MENSEN MET BEPERKING

Coördinator Robin Ronsyn en de medewerkers van De Kleppe zijn zwaar aangeslagen door de diefstal van de therapiekonijnen.
Ronny De Coster Coördinator Robin Ronsyn en de medewerkers van De Kleppe zijn zwaar aangeslagen door de diefstal van de therapiekonijnen.
In zorgboerderij De Kleppe in Everbeek zijn twee zogenaamde therapiekonijnen gestolen. "Ze waren van onschatbare waarde voor de werking van ons centrum. Anderhalf jaar lang hadden we eraan gewerkt om ze te trainen. Ze konden zelfs kunstjes op commando uitvoeren", vertelt coördinator Robin Ronsyn.

De Kleppe aan de Everbeekplaats is een boerderij waar mensen met een mentale beperking op vakantie komen. "Voorlopig gaat het om bezoeken van een dag, maar we bouwen volop aan een accommodatie waar bezoekers kunnen overnachten", voorziet Robin Ronsyn. Het activiteitenprogramma in De Kleppe draait vooral rond dieren. "Dat is niet toevallig: getrainde dieren hebben veel gunstige effecten op mensen. Ze brengen rust en ontspanning. Kunnen zorgen voor een dier verhoogt hun empathisch vermogen. Het verbetert ook de communicatieve vaardigheden en ontwikkelt hun verantwoordelijkheidszin", weet Robin.

De therapiekonijnen konden ook allerlei kunstjes.
Ronny De Coster De therapiekonijnen konden ook allerlei kunstjes.

Kunstjes

De Kleppe experimenteert met verschillende boerderijdieren en stond het verst met het programma voor de therapiekonijnen. "Dat we die nu kwijt zijn, is een ramp", zegt Robin. "Ze zijn zo getraind dat ze perfect kunnen omgaan met mensen, ook als die gaan schreeuwen of onverwachtse bewegingen maken. De konijntjes zijn zelfs zo geconditioneerd dat ze op bepaalde geluiden reageren met kunstjes. Ze kunnen bijvoorbeeld door een hoepel springen. Dat krijg je niet van vandaag op morgen: maar liefst anderhalf jaar is er gewerkt om de konijnen op te leiden. Dit project was een eindwerk van een studente. Met haar hebben andere studenten en ook heel wat vrijwilligers gigantisch veel tijd en energie gestopt in de training van de therapiekonijnen. We waren met tien dieren gestart en hielden er uiteindelijk vier over die geschikt bleken. En de beste twee zijn nu gestolen", vertelt Robin.

Koppel met kinderen

De diefstal gebeurde vermoedelijk zondagavond. "Een buur heeft toen een koppel met twee kinderen over de afsluiting zien klauteren. Hij vroeg ze nog wat ze hier kwamen doen, maar die mensen beweerden dat ze betrokken waren bij de werking. En dus liet hij hen begaan. We weten het natuurlijk niet zeker, maar we vermoeden dat die mensen de konijnen hebben meegenomen. Hoe dan ook beseffen de daders niet welke gevolgen dit heeft en hoeveel vreugde en liefde deze dieren bezorgden aan kinderen en volwassenen met een beperking. Die zieke geesten lieten zelfs een roos achter in een van de mandjes die we altijd gebruiken om de konijntjes in te zetten als er bezoekers komen. Ik hoop dat we de dieren toch nog terug krijgen", besluit coördinator Robin.