Stefaan burgemeester, Alexander voorzitter gemeenteraad

Devleeschouwer maakt een opmerkelijke comeback.
Ronny De Coster Devleeschouwer maakt een opmerkelijke comeback.
De monsterscore van de partij Open Vld en de ongeziene stunt van Stefaan Devleeschouwer blijven in Brakel nazinderen. “Het kan niet anders dan dat ik vanaf 1 januari burgemeester word van Brakel”, zegt Devleeschouwer. “De kiezer heeft beslist dat Stefaan de burgervader wordt. Alexander zal de gemeenteraad voorzitten”, zegt Herman De Croo.

Zowel Alexander De Croo als Stefaan Devleeschouwer bleven nog wat op de vlakte, toen ze zondagavond op de Markt in Brakel als helden werden ingehaald. Want dat Devleeschouwer van op de derde plaats de lijsttrekker met meer dan 700 stemmen zou voorbijsteken, daarvan moest iedereen kennelijk nog een beetje bekomen.

Vandaag kunnen we het wel met zekerheid zeggen: het is Stefaan Devleeschouwer die na de jaarwisseling de sjerp mag dragen. Niet als waarnemend burgemeester om Alexander De Croo te vervangen, maar als volwaardige burgervader voor zes jaar.

Devleeschouwer blijft rustig bij de grootste overwinning die zijn partij in Brakel heeft behaald en bij zijn persoonlijke score. De dag na de historische verkiezingen is hij gewoon op post bij de Vlaamse Waterweg, waar hij binnenvaartbegeleider is. “Ik zal voor een stuk wel aan de basis liggen van dit nog nooit eerder behaald record, maar wil toch zeggen dat Open Vld zich in Brakel heeft getoond als een heel sterke ploeg. We zijn er met zijn allen op vooruitgegaan. Het Stefaan-effect zal wel een paar extra zetels gegenereerd hebben, maar deze overwinning is niet alleen mijn verdienste”, bedenkt Devleeschouwer.

“Brakelaars hebben me gevolgd”

“De Brakelaars hebben me gevolgd. Ik heb een duidelijke campagne gevoerd, waarbij de mensen de echte Stefaan hebben gezien. Ik ben heel herkenbaar en dicht bij de mensen. Ik ben een liberaal, maar sta open voor mensen van elke overtuiging. Als waarnemend burgemeester heb ik altijd heel goed voor ogen gehad dat ik niet alleen de liberale kiezer, maar elke Brakelaar vertegenwoordig. Het was niet voor mezelf, maar voor de Brakelaars en ook op hun vraag, dat ik de voorbije maanden heb teruggevochten en hier weer sta. Daarvoor heb ik zondag blijkbaar heel duidelijk de goedkeuring van de kiezers gekregen. Het kan dus niet anders dan dat ik binnenkort burgemeester word van deze gemeente”, blikt Devleeschouwer vooruit.

Top-3

“Na al wat er is gebeurd, heb ik wel mijn prioriteiten bijgesteld”, gaat de toekomstige burgervader van Brakel verder. Ik heb ze van volgorde veranderd: eerst mijn gezin, dan de gemeente en dan de partij. Ik vind overigens, dat ik vooral mijn echtgenote moet bedanken, die me in de heel moeilijke voorbije maanden zo hard heeft gesteund. Het applaus dat ik zondag op de Markt kreeg, hoorde vooral voor haar te zijn”, vindt Devleeschouwer.

Alexander De Croo was vandaag nog niet te vatten voor een reactie, maar vader Herman wel. “Natuurlijk is er geen enkele discussie over het burgemeesterschap: dat wordt Stefaan. Alexander zal de gemeenteraad voorzitten en blijft de coach van de groep, precies wat hij ook nu al is”, zegt De Croo senior.

Geen coalitie

Hij bevestigt dat de liberalen er uiteindelijk toch geen kleine coalitiepartner bijnemen. “Als je meerderheid nipt is, doe je dat wel, maar met 15 van de 23 zetels staan we zo sterk, dat onze partij de gemeente in haar eentje kan besturen. Dat is dus wat we gaan doen”, besluit De Croo.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Chris Hom

    Proficiat Stefaan. Je bent in ere hersteld. Iedereen verdient een tweede kans.