Scherpe omheining zet kwaad bloed bij buurt

ÉÉN KAT DOOD, TWEEDE GEWOND, MAAR METALEN PINNEN BLIJVEN

De katten van Graham D'Haeyer werden al slachtoffer van de scherpe omheining.
Ronny De Coster De katten van Graham D'Haeyer werden al slachtoffer van de scherpe omheining.
Dierenbeschermingsorganisatie 'Vlaamse Ardennen' dient een klacht in tegen een man die twee katten heeft verwond door metalen pinnen op een afsluiting te zetten. "Een kat schreeuwde dinsdagnacht de hele buurt wakker en stierf. De andere loopt mankend door de tuin. Toen ik de buur hierover aansprak, waarschuwde hij dat hij zelfs stroom op de pinnen wil zetten", vertelt Graham D'Haeyer.

Graham had zijn buur aan de Beekstraat in Nederbrakel nog gewaarschuwd dat hij met gevaarlijke zaken bezig was. "'Wat ben jij toch van plan?', vroeg ik toen ik hem de metalen tralies op de afsluiting zag plaatsen. Hij plooide de scherpe pinnen doelbewust omhoog en zei dat het was om de vogels uit zijn tuin te houden. Maar hier komen amper vogels. Die hou je trouwens sowieso toch niet tegen met pinnen bovenop een afsluiting. Ik zei dat mijn katten erin verstrikt zouden geraken, maar hij haalde zijn schouders op en herhaalde dat hij alleen maar vogels wou afschrikken. Nochtans staan de pinnen enkel op de plaats waar mijn katten over de afsluiting wippen", vertelt Graham D' Haeyer.

Deze metalen omheining is de boosdoener voor verschillende katten.
Ronny De Coster Deze metalen omheining is de boosdoener voor verschillende katten.

Dode kat

Enkele dagen later kwam zijn voorspelling uit.


"Dinsdagnacht werd de hele buurt wakker van het geschreeuw van onze kat. Door merg en been ging het. We zijn naar beneden gehold en vonden de kat bloedend aan de buik. Blijkbaar maakten we naar de zin van de buur ook nog te veel lawaai: hij trok zijn rolluik omhoog en schreeuwde dat hij wilde slapen. De dierenarts heeft onze kat niet meer kunnen redden", vertelt Graham.


"Ik heb daarna zelf die metalen pinnen geplooid om te voorkomen dat ook onze andere twee katten zouden verongelukken, maar de man zette de pinnen weer recht. Resultaat: de tweede kat is er vandaag in vastgeraakt. Ze is gewond aan de poot en loopt nu makend rond. Toen ik de man nog eens wees op het gevaar, waarschuwde hij me dat hij nog een stapje verder zou gaan en de pinnen onder elektrische stroom zou zetten. We kunnen onze katten toch niet opsluiten?" bedenkt Graham.

Dierenmishandeling

De radeloze Brakelaar deed zijn verhaal bij de Dierenbescherming 'Vlaamse Ardennen' en die reageert verbouwereerd. "Hoe wreed kan een mens wel zijn. Katten zijn vrije dieren. Wat zich hier afspeelt, is ronduit schandalig. Een kat is al dood, een twee raakte ook verstrikt en gewond. Dit moet stoppen. Wij dienen bij de politie alvast een klacht in voor dierenmishandeling, want minder dan dat kan je dit niet noemen", zegt Lucie Van Wittenberge, inspectrice van de dierenbeschermingsorganisatie.