Mosselen à volonté in leegstaande kerken

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN BRAKEL

Als Brakel een cultuurzaal bouwt, komt ze hier langs de Serpentestraat.
Ronny De Coster Als Brakel een cultuurzaal bouwt, komt ze hier langs de Serpentestraat.
Wat doet het volgende gemeentebestuur om het verenigingsleven meer ruimte te geven? Dat een cultuurzaal een noodzaak is, daar wordt niet meer aan getwijfeld. Maar wat met de leegstaande kerken: worden dat de toekomstige zalen voor eetfestijnen en andere evenementen van lokale organisaties? Of kan het volgende gemeentebestuur maar beter De Rijdt verder uitbouwen?

"Het is nu ook niet zo dat we in Brakel niks hebben", relativeert Alexander De Croo (Open Vld). "De gemeente stelt aan het verenigingsleven de zaal Cordenuit in Everbeek ter beschikking, terwijl ook de scholen Sint-Augustinus en de Rijdtmeersen hun zalen verhuren aan organisaties en in Michelbeke wordt De Vierklaver toch ook vaak gebruikt. En voor al die locaties worden toch ook geen buitensporige huurprijzen gevraagd. Wat we wel nog moeten doen, is de polyvalente zaal van de sporthal zo aanpassen dat ook daar opnieuw eetfestijnen kunnen plaatsvinden", zegt De Croo.

"De realisatie van een cultuurzaal is een absolute prioriteit, maar daarin gaan geen eetfestijnen plaatsvinden."

Alexander De Croo (Open Vld)

Maar daarnaast heeft Brakel ook een cultuurzaal nodig. "Daarover is iedereen het wel eens, denk ik. Voor ons wordt de realisatie ervan een prioriteit. Maar het moet voor mij dan wel een échte cultuurzaal worden, die met de modernste technieken uitgerust is. Daar gaan dus géén eetfestijnen plaatsvinden. Met zo'n cultuurzaal wordt het mogelijk om grote artiesten naar Brakel te halen, omdat we dan terechtkomen in een circuit waarbinnen artiesten hun tournees organiseren."

"Het moet zowel een cultuurzaal met een gevarieerd aanbod als een thuis voor onze Brakelse verenigingen en kunstenaars zijn", vindt Jan Haegeman (N-VA). "Er zijn voldoende mooie voorbeelden in onze regio: de Steenoven in Herzele of de Lier in Lierde. We zijn ook bereid om de discussie over ongebruikte kerken mee te voeren op voorwaarde dat dit gebeurt op respectvolle basis en rekening houdend met ieders gevoeligheden", zegt Haegeman.

"Verenigingen moeten plaats krijgen in de nieuwe cultuurzaal."

Jan Haegeman (N-VA)

"Ook kerken kunnen dienen om eetfestijnen te organiseren. Veel kerken staan leeg en worden enkel nog gebruikt voor rouwdiensten of huwelijken. Dat kost de belastingbetaler vele duizenden euro's euro per jaar! Dit is niet houdbaar", vindt Hedwin De Clercq (sp.a). "Laten we kerken dus ook gebruiken voor eetfestijnen, repetities en optredens van muziekmaatschappijen of schoolfeesten. In Opbrakel doet de school dat overigens al en met groot succes", bedenkt De Clercq. Een zaal in het centrum die enkel voor optredens dient, vindt de socialist niet kunnen. "Ook daar moet het verenigingsleven een plaats krijgen. Ja, ook met eetfestijnen."

De kerk van Opbrakel wordt nu al gebruikt voor culturele activiteiten, maar sp.a oppert dat er ook eetfestijnen kunnen plaatsvinden.
Ronny De Coster De kerk van Opbrakel wordt nu al gebruikt voor culturele activiteiten, maar sp.a oppert dat er ook eetfestijnen kunnen plaatsvinden.

Stephan Vanden Berghe, lijsttrekker van de CD&V, sluit zich aan bij de idee voor de bouw van een cultuurzaal. "Die zal al veel soelaas bieden voor culturele activiteiten. Wij zien de kerk van Opbrakel eerder als aanvulling om een zo breed cultureel aanbod te kunnen aanbieden. Een zaal om eetfestijnen te kunnen laten plaatsvinden, kunnen we best koppelen aan een oplossing voor de zonevreemde sportterreinen. Onze voorkeur gaat uit naar een nieuwe multifunctionele sportinfrastructuur waar mogelijk ook extra ruimte voor alle verenigingen wordt voorzien", zegt de kopman van CD&V.

"Een betaalbare, goed bereikbare en ruime ontmoetingsplaats is aan te bevelen, maar kan de polyvalente zaal op De Rijdt die rol niet vervullen?", vraagt Veronique Lenvain, lijsttrekker van het Vlaams Belang, zich af. "Misschien moet de zaal van De Rijdt wat uitgebouwd worden voor culturele evenementen zoals toneel, turnspektakels en dies meer", stelt Lenvain als alternatief. Ook zij vindt dat leegstaande kerken zouden moeten kunnen omgebouwd worden als polyvalente zalen, waarvan verenigingen gebruik kunnen maken. (DCRB)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.