Minister Bourgeois wil Toepkapel beschermen

De Toepkapel in Nederbrakel.
Foto Ronny De Coster De Toepkapel in Nederbrakel.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois, die bevoegd is voor Onroerend Erfgoed, heeft de Sint-Jozefkapel samen met de kapelhof en het oorlogsgedenkteken in Nederbrakel voorlopig beschermd als monument.


De Toepkapel wordt ook wel eens de Kapel van de Vrede genoemd. Bij de terugtrekking en het eindoffensief van het Duitse leger in november 1918 werd er hevig gevochten in de omgeving van Oudenaarde. De bevolking van Nederbrakel vreesde dat zij ook zou meegesleurd worden in het oorlogsgeweld en wachtte bang de komst van de Duitsers af, maar bleef gespaard. Als dank bouwden de parochianen in 1924 de neogotische Sint-Jozefkapel.


Na de bouw en inrichting in 1924 groeide de Sint-Jozefkapel uit tot een kleinschalige bedevaartsplaats en kwamen er in de eerste jaren na de oprichting de


"Zeven staties van de ommegang Jozefs Smart en Vreugde" bij, in een halve cirkel rond de kapel geplaatst. Later werd het imposante hardstenen oorlogsgedenkteken achter het hoogkoor opgetrokken.


In 2007 onderging de kapel nog een grondige renovatie.


Vlaams minister-president Geert Bourgeois beschermt samen met de kapel ook de kapelhof met groenaanleg.


Na deze voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek, zodat iedereen de kans krijgt om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Na een periode van negen maanden beslist Bourgeois over een definitieve bescherming. (DCRB)