Gezin met vijf kinderen ontsnapt uit brand die winkel en woning vernielt: “Alles kwijt, maar vooral opgelucht dat we dit hebben overleefd”

Kristien en Pedro met zoontje Arne.
Ronny De Coster Kristien en Pedro met zoontje Arne.
Een zware brand heeft een bloemisterij en aanpalende woning in de Geraardsbergsestraat in Brakel vernield. Het vuur ontstond in bloemenwinkel Florynne, terwijl het gezin met vijf kinderen boven lag te slapen. “We zijn alles kwijt, maar ook zò opgelucht, dat we hier allemaal zijn uitgeraakt”, getuigen Pedro Besard en Kristien van Nieuwenhove.

De brand is ontstaan maandag rond middernacht in een bijgebouw van de bloemisterij van de familie. “Mijn vrouw en ik, en ook vier van onze vijf kinderen en de vriend van een van onze dochters sliepen op de eerste verdieping. Ik werd gewekt door het lawaai beneden. Meteen zag en rook ik wat er aan de hand was”, begint Pedro te vertellen. “Er flitste maar één gedachte door mijn hoofd: ik moet zo snel mogelijk iedereen hieruit krijgen. In onze nachtkledij en op blote voeten zijn we naar buiten gehold. We hadden geen tijd meer om nog iets aan te trekken. En blussen zat er niet meer in: het hele lokaal zat al onder de vlammen”, getuigt de man.

Alles onder het roet

“De brandweer en de Vita-ambulance waren heel snel hier. Daardoor konden onze kinderen meteen worden opgevangen en wist de brandweer het vuur snel in te dijken. Maar de schade is groot: het lokaal naast de winkel waar het heeft gebrand, is helemaal vernield. Het vuur is wel niet uitgebreid naar de winkel, maar de rook wel: die heeft zich verspreid in het hele gebouw, ook in onze woning. Alles zit onder een laag roet. Niets van wat in onze winkel staat, is nog te verkopen. We kunnen hier een tijd niet wonen. Er is ook geen stroom meer”, meet Pedro de schade op.

Kinderen in shock

“Hoe hoog de kosten oplopen, durf ik niet te schatten. Maar we troosten ons met de gedachte dat het nog veel erger had gekund. Wat zijn wij opgelucht, dat we hier met zeven mensen ongedeerd zijn uitgekomen. We beseffen dat we aan de vuurdood zijn ontsnapt. Voor de kinderen is de schok wel groot. Zij zijn heel zwaar onder de indruk. Wij proberen dat te plaatsen, hoe zwaar het ook is. We zouden dit weekend een open dag geven. Die kan alvast niet doorgaan. En de feestdagen komen eraan. Het wordt improviseren om tegen het jaareinde de zaak toch weer op te starten”, besluit Pedro.

Pelletkachel

Volgens de eerste vaststellingen is de zware brand veroorzaakt in de buurt van een pelletkachel. Wat er met dat toestel is fout gelopen, moet een expert uitzoeken.

De ravage in bloemenwinkel Florynne is groot.
Ronny De Coster De ravage in bloemenwinkel Florynne is groot.
Ronny De Coster
Ronny De Coster
Ronny De Coster
Ronny De Coster1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • WALTER WIELANDT

    als je een pelletkachel of gelijk welke kachel hebt zie dan eerst of die goed uitstaat voor je gaat slapen !!!!Zo voorkom je zulke dingen die nu goddank goed afgelopen zijn !!!