Geuteling is officieel streekproduct (maar alleen die van De Koek)

ERKENNING VAN VLAM GELDT NIET VOOR EENDER WELKE PRODUCENT

Pieter en Eric De Koekelaere met hun officieel erkend streekproduct. Enkel geutelingen van hun hand mogen de naam 'streekproduct' dragen.
Foto Ronny De Coster Pieter en Eric De Koekelaere met hun officieel erkend streekproduct. Enkel geutelingen van hun hand mogen de naam 'streekproduct' dragen.
De Elsterse geuteling mag nu officieel een streekproduct worden genoemd. Dat heeft het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) beslist. Opmerkelijk: het gaat alleen om de geutelingen van de bvba De Koek van Pieter en Eric De Koekelaere uit Elst. "Wij hebben de aanvraag gedaan en garanderen de kwaliteit", zeggen ze.

Drie keer per jaar gaat het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) op ronde en beloont het een selectie traditionele voedingsproducten met het Vlaams erkenningslabel 'streekproduct.be'. "Het is eigenlijk haast niet te geloven dat de geuteling nu pas officieel het etiket van streekproduct mag dragen. De geuteling is voor Elst en eigenlijk voor de hele Vlaamse Ardennen al heel lang een streekproduct. Maar niemand heeft kennelijk ooit de moeite gedaan om die erkenning ook effectief aan te vragen. Daarom hebben wij dat gedaan. Daardoor zetten wij ons kleine dorpje Elst op de kaart en geniet de geuteling voortaan in heel Vlaanderen bekendheid", zegt Pieter De Koekelaere.

"Kwaliteit garanderen"

Opmerkelijk is wel, dat alleen de geutelingen van de bvba De Koek, de vennootschap van Pieter en zijn oom Eric De Koekelaere het label krijgen. Geutelingen die op andere plaatsen in Elst en de Vlaamse Ardennen worden gegoten, krijgen de erkenning niet. Dus ook de geutelingen van het naar Michelbeke uitgeweken Geutelingencomité van Elst vallen niet onder het kwaliteitslabel dat de De Koekelaeres hebben binnengehaald. "Zo verbazend hoeft dat niet te zijn: wij zijn al tientallen jaren met de geutelingen bezig en willen die in de markt zetten als een ambachtelijk en kwaliteitsvol product. Ik heb er geen moeite mee dat ook anderen geutelingen gieten en verkopen. Maar wij willen met het kwaliteitslabel van streekproduct zijn kwaliteit garanderen. De geuteling zal door dit label niet veranderen. Hij blijft seizoensgebonden: je kan hem alleen verkrijgen in de periode januari-februari en we verkopen hem ook alleen maar in onze winkel in Elst. Je moet nu ook niet verwachten dat de geutelingen nu in warenhuizen in heel Vlaanderen zullen liggen. Dat kan ook niet: de geuteling is maar enkele dagen houdbaar. Wie hem wil proeven, moet naar Elst komen. Het is altijd zo geweest en we willen dat ook zo houden", zegt Pieter De Koekelaere.