De Koekelaere snoept primeur 'iiste geute' af

FAMILIE START GIETEN EERSTE GEUTELINGEN WEEK VROEGER DAN GEUTELINGENCOMITÉ

Eric en Pieter De Koekelaere organiseren volgende zondag in Elst 'd'iiste geute'. Dat is het gieten van de eerste geutelingen van het seizoen. Opmerkelijk: het Geutelingencomité, waarmee de De Koekelaeres in ruzie gevallen zijn, had ook al een 'iiste geute' gepland, maar een week later en is nu in snelheid geklopt. Wordt de strijd om het de geuteling in het kleine Elst daarmee nog verder opgepookt ?

Van een verzoening is er kennelijk geen sprake, sinds het Geutelingencomité half november aankondigde dat het na drie decennia niet langer wou samenwerken met de familie De Koekelaere. Een discussie over de bakwijze van de Elsterse ovenkoek deed het comité zelfs beslissen om met de Geutelingenfeesten dit jaar naar buurgemeente Michelbeke te trekken.

Geen grote kermis

"Een beslissing die ik nog altijd betreur en niet begrijp", zegt Pieter De Koekelaere, die nu aankondigt dat hij samen met zijn oom Eric zondag de zogenaamde 'iiste geute' gaat organiseren. Dat is het gieten van de eerste geutelingen van het seizoen. "Aanvankelijk waren we niet eens van plan om iets te organiseren. Maar we willen dat er in Elst toch nog iéts gebeurt, nu het comité hier vertrekt. Wij gaan hier geen grote kermis organiseren, maar willen de geuteling in Elst toch blijven gieten. Na topchef Peter Goossens vorig jaar giet ook volgende zondag weer een bekende Vlaamse kok bij ons de eerste geutelingen van het seizoen", laat Pieter weten.

Verenigingen

Tot 12 maart gaan hij en zijn oom Eric elke zondagnamiddag aan de oven staan in het Geutelingenmuseum, waar tot vorig jaar het Geutelingencomité actief was. "De opbrengst zullen we schenken aan socioculturele initiatieven in Elst. En we nodigen ook alle verenigingen van ons dorp uit om in de oven geutelingen te komen gieten. Zij kunnen op die manier een cent verdienen voor hun organisatie", voorziet Pieter. "Er is nog niet veel respons", geeft hij toe. "Ik voel dat er wat koudwatervrees is, maar tegelijk is er ook de hoop dat het weer goed komt met de Geutelingenfeesten", bedenkt Pieter.

Comité is boos

Maar dat zal alvast niet meer voor dit jaar zijn: het Geutelingencomité had ook al plannen voor het gieten van de eerste geutelingen, maar dan een week later. Haar 'iiste geute' vindt plaats op zondag 22 januari in de zaal Averbo in Michelbeke. Daar installeert het Geutelingencomité een mobiele oven, die tot 19 februari dagelijks in werking zal zijn. Het feestweekend van de Geutelingenfeesten is op zaterdag 11 en zondag 12 februari in dezelfde zaal. Dat De Koekelaere met zijn bvbva De Koek met de primeur van de eerste geutelingen gaat lopen, valt bij het comité niet in goede aarde. "Een traditie als 'd'iiste geute' behoort aan ons comité toe. Het is niet aan privéorganisaties om dat naar zich toe te trekken", reageert het Geutelingencomité boos.

Vorig jaar goot Peter Goossens de eerste geutelingen van het seizoen. Zondag staat een andere bekende kok aan deze oven.
Ronny De Coster Vorig jaar goot Peter Goossens de eerste geutelingen van het seizoen. Zondag staat een andere bekende kok aan deze oven.
Een discussie over de bakwijze van de ovenkoek zorgde voor ruzie tussen de familie De Koekelaere en het Geutelingencomité.
Ronny De Coster Een discussie over de bakwijze van de ovenkoek zorgde voor ruzie tussen de familie De Koekelaere en het Geutelingencomité.