Co Essence stelt nieuwe productie voor

Co Essence brengt zaterdag en zondag de voorstelling 'Celine, dagboek van een kamermeisje'.
Foto De Coster Co Essence brengt zaterdag en zondag de voorstelling 'Celine, dagboek van een kamermeisje'.
Het Zottegems-Brakelse theatercollectief Co Essence heeft een nieuwe productie klaar. De zes vrouwen spelen 'Celine, dagboek van een kamermeisje', naar het meesterwerk van Otvave Mirbeau. Hun regisseur is Herman Coessens, die hen op school ooit de knepen van het acteren leerde.

De naam Co Essence is een knipoog naar de familienaam van de leermeester van de zes actrices. "Wij zijn oud-studenten van de afdeling Woord van de Zottegemse Academie. Daar kregen we les van Herman Coessens. We hadden zin om samen toneel te spelen en Herman bereid om in dat avontuur mee te gaan als regisseur", vertelt Carla Delcourt, die samen met Sophie De Moerloze, Lieve De Meyer, Ingeborg Gillis, Vicky Hutse en Katrien Van Den Berge de cast vormt. "Co Essence staat voor het plezier van samen spelen, theater maken zonder hoogstandjes en met weinig middelen, pretentieloos en zonder effecten", vat Lieve De Meyter de filosofie van het gezelschap samen. 'Le journal d'une femme de chambre' van Octave Mirbeau is één van de meest prestigieuze werken uit de Franse literatuur. De satirische schandaalroman werd geschreven in 1900. "Célestine, afkomstig uit de volksklasse, belandt bij nieuwe meesters. Zij hebben iets vaals, iets grauws als overjaarse appels. Het interieur is muf en koud. Madame kil en misprijzend en monsieur doet pogingen om haar voor zich te winnen", vertelt regisseur Herman Coesens.

Machtsspel

Célestine toont dubbelzinnigheid en seksuele stoutmoedigheid. "Behoedzaam en weloverwogen speelt ze vaak het machtsspel van aantrekken en afstoten mee. De knappe, lucide Célestine laat zich overhalen mee te gaan met de knecht Joseph: dat vuil stuk schorem, de dief, kindermoordenaar, wreedaardiger dan haar meesters", schetst Coesens de sfeer. Tickets kosten 10 euro en zijn best tijdig te bestellen, want er zijn maar twee opvoeringen: op zaterdag 17 oktober (om 20 uur) en zondag 18 oktober (om 19 uur) in de feestzaal van de school Stella Matutina aan de Groenstraat in Michelbeke. Reservaties via het nummer 0497/26.88.68. (DCRB)