Buren proberen te begrijpen waarom 85-jarige man echtgenote en zichzelf doodschoot. “Zij mocht niet alleen achterblijven”

Het drama speelde zich af in deze voormalige hoeve aan de Kroonstraat in Everbeek, waar het koppel ruim twintig jaar geleden was komen wonen.
Ronny De Coster Het drama speelde zich af in deze voormalige hoeve aan de Kroonstraat in Everbeek, waar het koppel ruim twintig jaar geleden was komen wonen.
“Omdat hij de zorg voor zijn zieke vrouw niet meer aankon en haar niet alleen wou achter laten, nam hij haar mee in de dood”. Zo proberen geschokte buren te verklaren, waarom de 85-jarige Clement V.L. in Everbeek vrijdag naar een revolver greep om eerst zijn even oude echtgenote Marie V. en daarna zichzelf van het leven te beroven.

Het was een medewerker van de thuishulp, die vrijdag kort na de middag alarm sloeg, omdat er geen reactie kwam toen die aan de renoveerde hoeve aan de Kroonstraat in Everbeek aanbelde voor het dagelijkse bezoek aan het bejaarde koppel. Het echtpaar was door veel professionele verzorgers omringd en liet ook elke dag maaltijden brengen.

Helder van geest

Maar de zwaarste last bleef Clement zelf torsen: ervoor zorgen dat zijn vrouw ondanks haar gedeeltelijke verlamming na enkele tromboses toch een menswaardig bestaan bleef leiden. Clement had ook zelf een zwakke gezondheid. Maar ondanks hun toestand leidden de tachtigers, beiden nog helder van geest, geen teruggetrokken bestaan.

‘Mocht er een pilletje bestaan…’, hoorde ik hem eens zeggen. Maar nooit hebben we durven vermoeden dat zo’n drama er zat aan te komen

Bevriende buur van het koppel

“Vooral Clement had graag dat er mensen over de vloer kwamen, ook al omdat het koppel geen kinderen heeft. Hij kon uren vertellen. De man had ook interesse voor wat er leeft in de wereld en had er ook zijn mening over. In de gesprekken bracht Clement ook de problemen van het koppel wel eens aan bod. ‘Mocht er een pilletje bestaan…’, hoorde ik hem eens zeggen. Maar nooit hebben we durven vermoeden dat zo’n drama er zat aan te komen. En dat hij een revolver had, wisten we al evenmin”, vertelt een buur die het koppel zeer goed kent.

Niet in de steek laten

“Clements grootste vrees was, dat hij eerder zou sterven dan zijn vrouw en dat er dan niemand meer zou zijn om voor haar te zorgen”, weet ook een buur die met het koppel bevriend was. Ze vormden ook een heel hecht koppel. De jongste tijd kwamen ze door haar toestand niet meer buiten, maar vroeger zag ik ze altijd samen op stap. Die twee zagen elkaar doodgraag. Je zag dat ook als je daar kwam. Het is vreselijk wat nu is gebeurd en ik kan het alleen maar verklaren door de grote schrik en bezorgdheid van de man. Clement zag het niet meer zitten en heeft beslist om Marie mee te nemen. Een andere verklaring moet je er niet achter zoeken. Misschien hebben ze dit besluit wel samen genomen”, gelooft de vriend des huizes.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en www.zelfmoord1813.be.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Albert De Vries

  Dank u Maggie voor de sterke achteruitgang van onze rust- en ziekenhuizen in wat een beschaafd land zou moeten zijn. Ter verklaring van deze man's gedrag, lees hier ook '“Verpleging had meer aandacht voor hun gsm dan voor m’n mama”: dochter overleden patiënte klaagt wantoestanden Antwerpse ZNA-ziekenhuizen aan'

 • karl van dyck

  Moet je lef en durf voor hebben om je geliefde mee te nemen en niet te willen achterlaten.Indien ze dit samen beslist hebben. RESPECT voor Clement & Marie. Natuurlijk vinden de Kerk & medische wereld dit niet kunnen.....omdat ze er niets aan verdienen.

 • Frank Elen

  Ieder mens jong of oud heeft het recht om uit het leven te stappen. Er is altijd 1 probleem en dat is de nabestaande, zij zitten met 100.000 vragen nadien die quasi nooit ingevuld worden. Ik denk dat het voor de nabestaande veel makkelijker zou zijn als iemand in familieverband geëuthanaseerd wordt en waardig afscheid kan nemen dan uw familie, geliefde of kind onverwachts terug te vinden aan een koord of met een kogel door het hoofd.

 • ingrid beckers

  Heel goed te begrijpen. RIP Clement en Marie.

 • Nadine De Mulder

  Dat krijg je dan, als mensen die te kennen geven, na een voltooid leven eruit te willen stappen, niet mogen geholpen worden. Is dit dan beter ?