Bestuurder weigert bloedproef omdat hij getuige van Jehova is

iStock
R.D.M. (24) uit Brakel moest zich in de politierechtbank verantwoorden voor het weigeren van een bloedproef. Dat deed hij naar verluidt om religieuze redenen.

De agenten die de man tegenhielden, vermoedden dat hij drugs gebruikt had. Maar omdat ze niet over het juiste materiaal beschikten om een speekselanalyse uit te voeren, moest de twintiger een bloedproef ondergaan. Dat weigerde hij, waarop zijn rijbewijs prompt voor een periode van vijftien dagen ingetrokken werd. En vervolgens mocht hij zich vrijdag ook even melden in de politierechtbank. 

De advocaat van R.D.M. verklaarde dat zijn cliënt de bloedproef om religieuze redenen geweigerd had. “Hij is een getuige van Jehova”, klonk het. “Daarom wilde hij geen bloed laten afnemen. Al zal het feit dat hij in paniek was er ook iets mee te maken hebben.”

De jongeman zou tegenwoordig geen drugs meer gebruiken. “Ik wou het gewoon één keer proberen”, vertelde hij. “Ik deed het in de auto opdat mijn ouders het niet zouden merken.” Hij hield er een effectieve boete van 800 euro en een rijverbod van vijftien dagen aan over.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • MYRIAM VAN RECK

    Jehovah's getuigen mogen geen bloed krijgen maar een bloedtest mag natuurlijk wel. Maar drugs gebruiken mogen ze al helemaal niet !

  • Ronny Cuypers

    Weigeren is schuld bekennen. Meer moet je daar niet achter zoeken.

  • Bjorn Eeckhout

    Jehova's mogen geen bloed krijgen maar van afname is er geen sprake! Dus moet hij met zo'n zwak excuus niet afkomen!