60.000 bijen dood na vandalenstreken

DRIE KORVEN LANGS MIJNWERKERSPAD DOOR ELKAAR GESCHUD

Guy Hoebeke bij de bijenkasten die hevig door elkaar geschud werden.
Foto Ronny De Coster Guy Hoebeke bij de bijenkasten die hevig door elkaar geschud werden.
Vandalen hebben langs het Mijnwerkerspad in Michelbeke de bijenhal vernield die de gemeente, Natuurpunt en Guy Hoebeke er hadden geplaatst "Alle 60.000 bijen zijn dood. We moeten na bijna twee jaar weer van nul beginnen", betreurt de imker.

In mei 2015 beslisten de gemeente Brakel en de natuurvereniging Natuurpunt om langs het Mijnwerkerspad op een steenworp van de Boembekemolen bijen te gaan kweken. Natuurpunt stelde de grond ter beschikking, waarop de gemeente een afdakje bouwde en drie bijenkorven leverde. "Ik was er heel trots op dat we hier dit project uit de grond konden stampen en heb hieraan het voorbije anderhalf jaar met heel veel plezier gewerkt", mijmert Guy Hoebeke.

Van nul herbeginnen

Hij was er dan ook het hart van in, toen hij deze week ontdekte hoe vandalen zijn hele werk hadden vernield. "Het is al niet meer de eerste keer. Al drie keer gebeurde het, dat iemand de deksels van de kasten had weggegooid. Ik denk dat dit kwajongensstreken waren of wat stoerdoenerij van jonge gasten die aan anderen willen tonen dat zij geen schrik van de bijen hebben. Die deugnieterij vond ik ook erg, maar wat nu gebeurd is, tart elke verbeelding. Ze hebben de bakken zo hard door elkaar geschud, dat alle bijen gestorven zijn van de kou. In de winter zitten die allemaal in een bolletje rond de koningin. En als de buitenste bijen het te koud krijgen, kruipen ze naar binnen. Op die manier overleven ze de winter. Maar doordat die kasten dooreen zijn geschud, is die 'bol' met bijen uiteengevallen. Ze lagen allemaal dood: drie bakken met elk 20.000 bijen. Een ramp. Ik moet helemaal herbeginnen", zucht Guy.

Scholen

"Ik had er nochtans zo hard naar uitgekeken om in mei de scholen uit te nodigen om naar ons bijenproject te komen kijken. Dat kunnen we nu wel vergeten. Het zal ten vroegste voor volgend jaar zijn. Ik moet hier weer helemaal van nul beginnen. Dat ga ik wel doen, ja. We mogen dit mooie project toch niet laten teloor gaan onder druk van vandalen", bedenkt Guy.

Afschuw

Zo denkt ook de Brakelse burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open Vld) erover. "Ik heb hierover een bericht op Facebook geplaatst en dat wordt massaal gedeeld en becommentarieerd. Net als ik zijn veel mensen verbijsterd en vol afschuw voor deze vandalenstreken. We gaan de bijenhal zeker heropbouwen. Einstein heeft het al genoemd: als er geen bijen zijn, zal de mensheid binnen 4 jaar uitsterven. Bijen nemen 85% van de bestuiving van gewassen voor hun rekening. Zij zorgen er voor een groot deel dus voor dat er bijvoorbeeld paprika's, meloenen, aardbeien, courgettes, tomaten en bonen kunnen groeien. Zonder bijen zouden we dus maar heel weinig van deze gewassen hebben", motiveert Devleeschouwer waarom hij terug bijen wil langs het Mijnwerkerspad.