12 bewoners geëvacueerd na gaslek

GRAAFMACHINE TREKT LEIDING KAPOT, GEMEENTELIJK RAMPENPLAN AFGEKONDIGD

Op het kruispunt werd een gasleiding kapotgetrokken door een graafmachine.
Ronny De Coster Op het kruispunt werd een gasleiding kapotgetrokken door een graafmachine.
Twaalf bewoners zijn gisterenvoormiddag geëvacueerd na een gaslek aan het kruispunt van de Kasteelstraat-Hoogstraat en de Stationsstraat-Wielendaalstraat. Een graafmachine had er een leiding kapotgetrokken. Het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd. In een straal van 50 meter werden 80 huizen ontruimd. Enkele winkels bleven even gesloten.

Het incident deed zich voor rond elf uur bij graafwerkzaamheden voor de heraanleg van de centrumstraten in hartje Nederbrakel. Een graafmachine trok op het kruispunt boven de Stationsstraat een leiding van het aardgasnet kapot. Het ging om een buis van het lagedruknet met een doorsnede van 20 centimeter.


In overleg met Rudy Sadones, verantwoordelijke brandweerpost Brakel, besliste waarnemend burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open Vld) om de gemeentelijke fase van het rampenplan af te kondigen. Dat houdt in, dat de gemeentelijke nood- en interventieplannen in werking treden en dat ook de gouverneur van de alarmsituatie wordt verwittigd.


Achttien brandweerlieden van de hulpposten Brakel, Ronse en Oudenaarde en twaalf politiemensen snelden ter plaatse en gingen onmiddellijk over tot het ontruimen van de woningen. Aanvankelijk evacueerden ze alleen de bewoners van de huizen vlak bij het kruispunt, maar uiteindelijk werd de perimeter uitgebreid tot vijftig meter rond de lekgeslagen aardgasleiding. In die zone bevinden zich tachtig woningen en ook enkele winkels.

Noemie Reymaeckers met haar 3 maanden oude dochtertje Charlotte.
Ronny De Coster Noemie Reymaeckers met haar 3 maanden oude dochtertje Charlotte.

Zonder elektriciteit

Eandis, netbeheerder van het distributienet voor elektriciteit en aardgas, zette tijdens de herstelling van de beschadigde aardgasleiding uit voorzorg het getroffen gebied ook zonder elektriciteit. Een apotheek, een bankfiliaal en ook de winkel van Blokker moesten noodgedwongen sluiten.


De meeste bewoners waren op dat moment niet thuis. Twaalf mensen, die niet onmiddellijk ergens anders terecht konden zijn door politie en brandweer overgebracht naar de gemeentelijke sporthal De Rijdt aan de Jagersstraat. Daar kregen ze drank en iets om te eten.


"Het is toch wel even schrikken als er plots politie voor je deur staat met de melding dat je meteen moet vertrekken. Ik heb halsoverkop wat spullen bijeengeraapt", getuigde Noemie Reymaeckers. Zij woont in de Stationsstraat en werd samen met haar 3 maanden oude dochtertje Charlotte weggebracht.


De noodsituatie had geen gevolgen voor de naburige scholen Viso Cor Mariae en het GO! Atheneum Brakel. "De lessen kunnen gewoon doorgaan, maar de leerlingen en leerkrachten moeten bij het verlaten van de school wel uit de buurt van de perimeter rond het lek blijven", liet waarnemend burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open Vld) weten.

Wie niet meteen bij familie of vrienden terecht kon, werd door de politie naar de sporthal gebracht.
Ronny De Coster Wie niet meteen bij familie of vrienden terecht kon, werd door de politie naar de sporthal gebracht.

Opgelost tegen 14 uur

Al na een uur was het lek gedicht, maar iedereen werd nog uit de buurt gehouden. Pas tegen twee uur in de namiddag konden de bewoners weer naar hun huizen. De brandweer voerde daarbij eerst gasmetingen uit om zeker te zijn dat in de woningen de situatie helemaal veilig was.

Handelaar Jacques brengt water en koffie voor de geëvacueerden.
Ronny De Coster Handelaar Jacques brengt water en koffie voor de geëvacueerden.