"Voorkomen is beste remedie"

CONNY (52) WIL MENSEN WAARSCHUWEN VOOR GEVAREN VAN LAWAAI

Conny Dewaele raakte zelf een groot deel van haar gehoor kwijt op het werk.
Foto Ronny De Coster Conny Dewaele raakte zelf een groot deel van haar gehoor kwijt op het werk.
Conny Dewaele (52) uit Oudenaarde start een campagne om mensen bewust te maken van de gevaren van lawaai. "Ik ben een groot deel van mijn gehoor kwijt als gevolg van lawaai op het werk en ben er zelfs invalide door geworden", getuigt ze. Ze gaat binnenkort in scholen spreken om ook jongeren te waarschuwen voor de gevolgen van lawaai en organiseert een benefiet voor een vzw die mensen met gehoorproblemen helpt.

Ruim twintig jaar werkte Conny in een lawaaierige omgeving: een keuken met veel apparaten en piepende klokjes. Conny droeg er vaak ook een koptelefoon.


"Het was altijd wel druk, maar zonder dat ik het gevoel had dat mijn oren sterk werden belast. Helaas was dat wel het geval. Ik ontdekte het pas, toen ik last kreeg van evenwichtsstoornissen. Toen werd mijn gehoor gemeten en bleek dat ik al een verlies van 50 decibel had. Intussen hoor ik al 70 decibel minder", getuigt Conny. Haar werk speelde ze uiteindelijk kwijt.


"Gehoorproblemen gaan veel verder dan louter mensen niet verstaan", heeft ze ervaren. "En een gehoorapparaat helpt je wel wat, maar lost het probleem niet op. Het is niet zoals een bril dragen als je niet goed ziet. En de gevolgen zijn ook groter. Slecht horen heeft ook een weerslag op je sociaal leven. Je raakt op de duur geneigd om sociaal contact te vermijden. Want als je met een groepje mensen bijeen zit, moet je vaak veel moeite doen om het gesprek te kunnen volgen. Het is gênant om altijd te moeten vragen om te herhalen. Daardoor sluiten mensen zich op", weet Conny.


Om jongeren ter waarschuwen voor de gevaren van lawaai, trekt Conny binnenkort naar scholen. "Omdat voorkomen de beste remedie is. Gehoorschade kan je niet herstellen", benadrukt Conny.

Muzieknamiddag

Zelf kreeg ze heel veel steun van Ahosa, een vereniging, die mensen met gehoorproblemen wegwijs maakt. "Ik was al bij drie specialisten geweest, die me op medisch vlak wel hielpen, maar dat je ook psychologische en praktische hulp kan krijgen, heb ik zelf ontdekt nadat ik in een revalidatiecentrum was geweest en zo ook Ahosa leerde kennen", vertelt Conny. Dankbaar om de hulp die ze daar kreeg, organiseert ze binnenkort een benefiet. "Doorbreek de stilte", heet de muzikale namiddag die op zondag 26 maart zal plaatsvinden in zaal Europa in Parike. Onder anderen Andy Peelman, Jo Vally & Band, De Bouchées, Garbriëllo, Ingrii en Frederic treden er op. Kaarten kosten 39 euro, koffie en desserten- en broodjesbuffet inbegrepen.


Meer info: 0494/54.72.42