"Ik doe dit puur uit dankbaarheid"

STIEN (11) ZAMELT RUIM 5.000 EURO IN VOOR DIABETES LIGA

Stien Segers (11) verkocht koekjes ten voordele van de Diabetes Liga.
Foto Ronny De Coster Stien Segers (11) verkocht koekjes ten voordele van de Diabetes Liga.
Meer dan vijfduizend euro heeft Stien Segers (11) uit Brakel verzameld ten voordele van de Diabetes Liga. "Ik doe dit uit dankbaarheid: zelf heb ik ook diabetes en elk jaar kan ik met die organisatie op zomervakantie. Dat is altijd zo'n fantastische belevenis, dus heb ik beslist om een tegenprestatie te doen", vertelt Stien.

Drie jaar geleden kregen Stien en haar ouders te horen dat ze diabetes had. "Type 1 dan nog wel. Dat wil zeggen dat de ziekte ongeneeslijk is. De alvleesklier werkt niet meer, waardoor er in het lichaam geen of onvoldoende insuline wordt aangemaakt. Van die diagnose schrik je wel, want het betekent dat je kind levenslang insuline moet spuiten", vertelt mama Tine Baele.


"Ik mag eigenlijk wel alles eten en drinken, maar moet voortdurend de koolhydraten tellen", pikt Stien in. "De hoeveelheid die ik daarvan binnenkrijg, moet ik compenseren met insuline. Die moet ik vier keer per dag inspuiten. Leuk is dat niet, maar ik ben er intussen natuurlijk wel aan gewend geraakt. Doen we op school aan sport, dan moet ik ook opletten dat het insulinegehalte in mijn bloed voldoende hoog staat. Het is dus altijd een beetje opletten", legt Stien uit.

Op vakantie

Eén keer per jaar kan het meisje zich helemaal uitleven in een voor haar beschermde omgeving. "Ik ga elke zomer met de Diabetes Liga op vakantie naar Sint-Idesbald aan de kust. Daar is er begeleiding van specialisten, zodat we onbezorgd kunnen sporten en spelen. Het fijne aan die vakanties is dat ik daar samen ben met allemaal kinderen die in dezelfde situatie verkeren als ik. Ik moet daar niets uitleggen over mijn ziekten, maar we wisselen wel ervaringen en verhalen uit. We zijn een beetje lotgenoten, al vind ik dat een zwaar woord. We begrijpen elkaar vooral heel goed. Die vakanties zijn altijd zo'n fantastische belevenis, dat ik al een tijdje met het idee loop om uit dankbaarheid eens een tegenprestatie te doen. De Diabetes Liga doet zo'n fantastisch werk, dat ze die steun verdient", vindt Stien.

Koeken

De tiener besliste om een koekenverkoop te beginnen. "Ik dacht dat mijn familie en vrienden wel wat koekjes zouden kopen en rekende dat ik dan wel aan 200 pakjes zou komen. Maar het zijn er veel meer geworden: we hebben er 1.200 verkocht. En dan zijn er ook nog mensen die gewoon geld gegeven hebben om mijn actie te sponsoren. Alles samen heb ik 5.002,80 euro verzameld", vertelt Stien zichtbaar trots.


Op donderdag 21 december mag ze de symbolische cheque persoonlijk afgeven in het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke, waar Vlaanderens grootste benefiet Music for Life tijdens de Warmste Week van 18 tot 24 december zijn tenten opslaat. "Ik kijk er erg uit om op de radio te komen en weet al welk liedje ik zal kiezen. Het wordt Havana van Camila Cabello", verklapt Stien.