"Elke dag zeg ik hem: 'doe niets doms en zie dat je niet valt'"

OP BEZOEK OP BOERDERIJ VAN OUDERS TOURDEBUTANT FREDERIK BACKAERT (27)

Frederik Backaert (27) rijdt bij team Wanty-Groupe Goubert en maakt zijn debuut in de Tour.
BELGA Frederik Backaert (27) rijdt bij team Wanty-Groupe Goubert en maakt zijn debuut in de Tour.
Zoon Frederik zit in de grootste wielerwedstrijd ter wereld, maar op de hoeve Backaert aan het Sint-Sebastiaansplein in Michelbeke gaat het leven zijn alledaagse gang. Als het even kan, zitten vader Christian en moeder Christine voor de buis, maar meestal kijken ze uitgesteld naar de Tour de France. "We zullen blij zijn als de Tour in Parijs is en vooral als Frederik er dan bij is."

"We zitten nu wel samen in de zetel voor het scherm, maar ge moet nu niet denken dat we dat alle dagen doen, hé". De toon is gezet op het gemengde akkerbouw- en melkveebedrijf. Terwijl zoon Frederik zich tijdens de Tour in de kijker fietst, gaat op de hoeve Backaert in Michelbeke aan de voet van de Berendries het alledaagse boerenleven gewoon door.


Als werkkracht wordt Frederik hier niet gemist. "Eigenlijk werkt hij hier niet mee. Hij is voltijds met de koers bezig. We laten hem hier nu en dan wel eens een klusje doen, maar dat is eerder om hem met de voeten op de grond te houden. Niet dat hij snel zou gaan zweven, maar 't is goed dat hij hier de koeien eens te eten kan geven", vindt vader Christian.


"We zitten goed op schema: de graanoogst is binnen, de bonen zijn geplant. Straks ga ik nog een beetje gras maaien op mijn weide naast het wandelpad. Ze geven nog een paar dagen goed weer", weet Christian.

Frederiks ouders kijken naar de Tour de France op de televisie. "We kunnen niet alle ritten volgen, maar als we tijd hebben, dan zitten we voor de buis", zeggen Christine en Christian.
Ronny De Coster Frederiks ouders kijken naar de Tour de France op de televisie. "We kunnen niet alle ritten volgen, maar als we tijd hebben, dan zitten we voor de buis", zeggen Christine en Christian.

Doel: Parijs halen

Op het scherm zien we hoe de renners in de Tour een vlaag regen trotseren. "Het gaat er soms toch gevaarlijk aan toe", bedenkt hij. Alle dagen belt boer Backaert met zijn koersende zoon. "Om hem courage te geven. Maar ook om hem te blijven inpeperen, dat hij geen domme risico's mag nemen. 'Hou je recht, ziet dat ge niet valt', zeg ik hem altijd. Voor mij heeft onze Frederik maar één doel: Parijs halen. Vallen, dat is de grootste nachtmerrie. Als hij de Tour kan uitrijden, ben ik al heel tevreden, want dat zal al een hele prestatie zijn", vindt Christian.


Of hij erbij zou willen zijn, daar in Frankrijk? "Ik zou wel willen gaan kijken ", glundert hij. De op de Champs Elysées, dat moet nogal wat zijn. Frederik daar zien toekomen zou me wel kippevel bezorgen. Ja, ik denk wel dat ik ga. Nogmaals, àls hij de Tour uitrijdt. Anders kan ik daar niks gaan doen. Dus blijf ik hem elke dag aanmanen tot voorzichtigheid."


Moeder Christine belt haar zoon doelbewust niet. "Ik zou te zenuwachtig worden. Hij luistert wel naar de raad van zijn pa. Al vroeg Frederik deze week aan de telefoon toch specifiek naar mij, toen hij een zonnesteek had opgelopen. Hij klonk een beetje in paniek. Dan hebben ze toch de mama nodig. En ik ben verpleegster van opleiding, dus heb hem kunnen geruststellen. 'Morgen zit gij weer op de fiets', voorspelde ik. En zo was het ook. Frederik is ook een doorzetter", weet zijn moeder.

Vader Christian voedert de kalfjes.
Ronny De Coster Vader Christian voedert de kalfjes.

Uitgesteld kijken

Christine prijst zich gelukkig dat zij het grootste wielercircus ter wereld vanop afstand kan volgen. "Dat vermindert de stress. Het is voor mij nu al beter, dat ik de wedstrijd meestal uitgesteld bekijk. We nemen die op. Als ik dan kijk, heb ik al wel horen vertellen wat er is gebeurd. Dat scheelt", bekent ze.


"Echt veel zorgen maken wij ons niet", pikt Christian weer in. "Onze zoon is een maand van huis weg, maar we zien hem wel alle dagen. En hij zit bij Wanty-Groupe Gobert in een kleine, maar heel goed georganiseerd wielerteam. Ploegleider Hilaire Van der Schueren heeft zijn mannen echt goed in de teugels en is heel zorgzaam. Hij is een echte vaderfiguur. Of moet ik zeggen: grootvader", grapt Christian.


Christine kijk de koers niet uit en neemt ons meer naar de kaasmakerij. Ook daar kan het werk niet blijven liggen. "Gisteren was ik ook al een hele dag op computercursus. Het leven gaat door. We zullen blij zijn als onze Frederik weer thuis is. En ondertussen genieten we van de koers en ook van de vele leuke reacties. Ik krijg nu berichtjes en mails van vrienden die we al heel lang niet meer hebben gezien of gehoord. En ik zie dan onze zoon ook heel geliefd is in het wielermilieu en in de media. Hij is niet alleen een flinke renner, maar kan het ook goed uitleggen. Ik ben nu al een heel trotse mama", besluit Christine.

Moeder Christine in haar kaasmakerij.
Ronny De Coster Moeder Christine in haar kaasmakerij.