Brabantdam wordt bloemenstraat

ORIGINEEL INITIATIEF FLEURT 'LELIJKE' PAALTJES OP

In het afgewerkte deel van de Brabantdam prijken overal witte bloemen. Dat zal voortaan elke dag zo zijn, het hele jaar door. Het idee komt van architect Dirk Coopman, en alle handelaars springen mee op de kar. "Die paaltjes zijn zò lelijk dat we ze wel moeten opsmukken", zegt hij. "En hopelijk doet niemand daar dwars over."

Meer dan een jaar was het stukje Brabantdam tussen de Vlaanderenstraat en het Laurentplein een werfzone. Nu is alvast dat stuk straat klaar, de graafmachines zijn verhuisd naar het deel tussen het Laurentplein en de Gouvernementstraat. De handelaars zijn blij dat hun straat eindelijk weer bereikbaar is, maar onverdeeld gelukkig zijn ze niet met het resultaat. "De voetpaden zijn nu afgeboord met paaltjes", zegt architect Dirk Coopman. "Het lijkt wel of voetgangers in een kooi zitten waar ze niet uit mogen. De doelstelling is om de doorstroming voor de tram te verbeteren, maar het uiteindelijke resultaat is dat auto's hier nu ook hard beginnen rijden. Sommige stoere jongens kijken hier zelfs tot hoeveel ze kunnen optrekken."

Alles opgekocht

Dus bedacht Coopman een plan om het strakke uitzicht van de weg iets te verzachten. "Met witte bloemen die aan de paaltjes gebonden worden, ziet het er al een stuk levendiger uit. Ik kon alle handelaars uit de straat overtuigen om mee te doen. Alleen de geranten van enkele ketens wachten nog op toestemming uit de hoofdzetel. Het resultaat is nu dat iedereen witte bloembakken heeft, waar witte bloemen in staan. Die worden élke ochtend buiten gezet en élke avond weer binnen gehaald, want anders worden ze vernield door vandalen. Daarnaast bindt ook elke handelaar 's morgens witte bloemen aan de paaltjes, om ook die 's avonds weer binnen te halen. Dat zijn kunstbloemen, maar ze zijn bijna niet te onderscheiden van de echte. We hebben orchideeën, gladiolen en lelies, om en bij de 90 centimeter groot. In de ruime omgeving rond Gent zal je die niet meer vinden, wij hebben ze allemaal opgekocht."

Detailhandel onder druk

Coopman benadrukt dat dit een initiatief van de straat zelf is, bekostigd met eigen middelen, en dat de stad er niks mee te maken heeft. "Wij komen op voor onze eigen belangen, we moeten wel", stelt Coopman. Hij hoopt dan ook dat niemand moeilijk gaat doen over de bloemen aan de paaltjes. "We zijn bezig met een brief waarin we toestemming vragen voor dit initiatief op het openbaar domein, waar we niemand kwaad mee doen. We hopen minstens op een gedoogbeleid. Als een gedoogbeleid kan voor krakers en druggebruikers, dan moet dat toch ook kunnen voor bloemen?"

Zodra de rest van de Brabantdam klaar is, willen de handelaars ook die collega's betrekken bij het bloemeninitiatief. In november komen er witte denneboompjes in de bakken, in februari krokussen. "De detailhandel staat onder druk door internetwinkels, baanwinkels en shoppingcenters. Alleen met een leuke uitstraling kan je mensen nog naar een straat lokken."

Dirk Coopman wist alle handelaars van de Brabantdam te overtuigen om hun straat op te fleuren.
Wannes Nimmegeers Dirk Coopman wist alle handelaars van de Brabantdam te overtuigen om hun straat op te fleuren.