Bouw K-Tower van start

VOLGENDE WEEK AFSCHEID VAN COLLEGETOREN IN KORTRIJK

De bouw van K-Tower, een nieuwe woontoren, is gestart. Tijd om afscheid te nemen van de vlakbij gelegen Collegetoren, die volgende week voor het laatst bezocht kan worden. "De oude toren bepaalde jarenlang de skyline van Kortrijk, een icoon verdwijnt", zegt Geert Timperman van het Guldensporencollege.

K-Tower komt waar vroeger het priesterkwartier van het college stond, aan de Diksmuidekaai. De ondergrondse parking is net af. "We gaan nu de lucht in. De echte bouw is gestart", zegt bestuurder Chris Lecluyse van Koramic Real Estate. De woontoren met negentien verdiepingen, 66,2 meter hoog, kost 25 miljoen euro en is ook een project van Van Roey Vastgoed. Ruim de helft van de 65 flats, de eerste zijn eind november 2017 instapklaar, zijn al verkocht.Het sein om afscheid te nemen van de vlakbij gelegen 64 meter hoge Collegetoren. Die toren kan volgende week, op zondag 18 september, voor het laatst bezocht worden, onder begeleiding van de 'Vrienden van het Guldensporencollege'. Een unieke kans, want in Kortrijk is enkel de Sint-Maartenskerk met zijn 83 meter nog hoger. De bouw van de Collegetoren, waarin het bisdom alle katholieke internaten uit de regio wilde samenbrengen, startte in 1965. De toren was pas in 1971 af. "Arbeiders hadden veel moeite om de toren stabiel te krijgen op de moerassige ondergrond", verklaart Geert Timperman, algemeen directeur van het Guldensporencollege. Het ging destijds om een miljoeneninvestering. "Ik vind persoonlijk dat de toren niet mooi is. En het was een financiële strop voor het college, waardoor er jarenlang geen ruimte meer was voor andere investeringen", vertelt Timperman.

Brandveiligheid

De Collegetoren, zestien verdiepingen hoog, telt ruim 300 kamers. Wie de trap neemt, beklimt 256 treden. Sinds ruim 10 jaar zijn enkel de onderste zes verdiepingen nog open voor de nu vijftig internen. "De internen verhuizen binnen twee weken al naar het nieuwe internaat in de vestiging van het college op het Plein", vervolgt Timperman. "Dat enkel de onderste zes verdiepingen jarenlang gebruikt werden, heeft ook met de brandveiligheid te maken. Want de hoogste ladderwagen van de brandweer raakt maar tot aan de zesde verdieping", stelt Timperman. Wie de toren op 18 september bezoekt, kan tot boven. Met bij mooi weer prachtige vergezichten van 30 kilometer ver. Zo kan je aan de ene kant onder meer het windmolenpark langs de autosnelweg E403 in Roeselare zien. En aan de andere kant gaat het zicht tot aan de Kluisberg. In januari 2017 start de binnenafbraak van de toren en wordt ook asbest verwijderd. De toren zelf wordt in juli en augustus 2017 gesloopt, verdieping per verdieping. Enkel de sokkel blijft en wordt gerenoveerd. Daar komen nieuwe klaslokalen in.

60 miljoen euro

Omdat de lift maar vijf personen tegelijk aan kan, kunnen slechts 600 mensen de toren bezoeken op 18 september. In vier shifts en in combinatie met een ontbijt, lunch, koffie en dessert of diner. Kaarten kosten 35 euro in voorverkoop en 40 euro aan de deur. Info: www.guldensporencollege.be/laatstebezoek. De opbrengst gaat naar de lopende restauratie van de schoolgebouwen van het college. Die deels gesubsidieerde werken kosten 60 miljoen euro, maar er is nog geld nodig.

Vanop de hoogste verdieping van de oude Collegetoren heb je een mooi uitzicht over de stad.
Peter Lanssens Vanop de hoogste verdieping van de oude Collegetoren heb je een mooi uitzicht over de stad.
Afscheid nemen van de oude Collegetoren kan volgende week.
Peter Lanssens Afscheid nemen van de oude Collegetoren kan volgende week.
De bouw van de nieuwe K-Tower is gestart.
Peter Lanssens De bouw van de nieuwe K-Tower is gestart.