Oudste fossiele reiger ter wereld gevonden in Boutersem

“Het wordt hier bij ons langzaam een fossiele dierentuin”

De oudste reiger vertoefde in Boutersem.
vertommen De oudste reiger vertoefde in Boutersem.
Dankzij een 2,5 centimeter lang botje uit de poot van een vogel kan Boutersem prat gaan op een nieuwe primeur. Thierry Smith van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen heeft samen met onderzoekers uit Nieuw-Zeeland en Duitsland het botje kunnen identificeren als afkomstig van een 32 tot 33 miljoen jaar oude reiger.

De resultaten verschenen onlangs in IBIS, een internationaal wetenschappelijk tijdschrift over vogels. De vondsten in Boutersem zijn de oudst bekende vondst van een reiger. “Weliswaar zijn er elders ter wereld nog fossiele resten van reigerachtigen ontdekt, maar deze waren ofwel jonger, ofwel kon de ouderdom niet achterhaald worden”, zegt burgemeester Chris Vervliet (CD&V).

In wetenschappelijke kringen is Boutersem erg bekend op zijn fossielen. Ook de oudste flamingoachtige ter wereld en de oudste Myotisvleermuis werden er gevonden. Dat is te danken aan een dunne geologische laag van 32 tot 33 miljoen jaar oud, die bekend staat als de ‘Laag van Hoogbutsel’.

Burgemeester Vervliet, die eerder een boek over de fossielen in zijn dorp schreef, is erg opgetogen over de nieuwe bevindingen. “Het wordt hier bij ons langzaam een fossiele dierentuin. De fossielen van Boutersem behoren tot de interessantste ter wereld voor een periode die liep van 32 miljoen tot 33 miljoen jaar geleden. Het interessante aan deze periode was dat ze volgde op een verandering van de Europese fauna, die bekend staat als de Grande Coupure. Dankzij de vondsten in Boutersem kunnen wetenschappers meer te weten komen over de impact van de Grande Coupure.”

Boutersem bekijkt momenteel hoe aan de vondsten een grotere uitstraling kan worden gegeven. Zo wordt gedacht aan 3D printen van een aantal fossiele vondsten. Zo zouden deze kunnen gebruikt worden als illustratie langs een wandelroute. “Tegelijk zou men jongeren hierin kunnen betrekken om hen vertrouwd te maken met 3D printen en ook de belangstelling voor wetenschap voeden”, besluit burgemeester Vervliet. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.