Herbegraven bij partner wordt mogelijk

Burgemeester Chris Vervliet op de begraafplaats in Butsel.
Bollen Burgemeester Chris Vervliet op de begraafplaats in Butsel.
De gemeente Boutersem herziet het totaalverbod op herbegraving, dat van 1996 dateert. Overledenen mogen voortaan herbegraven worden in het graf van een familielid in de eerste graad op de gemeentelijke begraafplaatsen van Butsel en Willebringen.

Om hygiënische redenen hield de gemeente in de periode 1993-1996 op met begrafenissen rond de kerken toe te laten. Overledenen moesten nadien te worden bijgezet op de gemeentelijke begraafplaatsen van Butsel en Willebringen.

Burgemeester Vervliet (CD&V) werd onlangs aangesproken door een inwoner wiens moeder begraven was voor het verbod op begrafenissen rond de kerk. De vader die nadien overleed, werd bijgezet op de gemeentelijke begraafplaats.“Het was de wens van die mensen om in eenzelfde graf te rusten. We willen dit zoveel mogelijk respecteren”, aldus Vervliet.

Gemeente komt niet tussen in kosten

Het totaalverbod tot herbegraven kwam er in 1996 omdat er op de gemeentelijke begraafplaatsen van Butsel en Willebringen onvoldoende plaats is om herbegrafenissen mogelijk te maken. “In deze context stelt dit zich evenwel niet. De partner wordt immers bijgezet in een bestaand graf”, aldus Vervliet.

De gemeente komt niet tussen in de kosten van het herbegraven. Er moet evenwel geen bijkomende concessie worden betaald. De concessie op de gemeentelijke begraafplaats zijn immers voor een graf, ongeacht of daar één of twee personen begraven zijn. Herbegraven naar een nieuw graf blijft onmogelijk.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.