Groen Boutersem wil burgers mee(r) laten participeren in hernieuwbare energieprojecten

Groen-gemeenteraadslid Ine Stessens op studiebezoek in Eeklo, sinds 1999 de Vlaamse hoofdstad van de windenergie.
RV Groen-gemeenteraadslid Ine Stessens op studiebezoek in Eeklo, sinds 1999 de Vlaamse hoofdstad van de windenergie.
Groen Boutersem legt een voorstel op tafel met betrekking tot het exploiteren van lokale hernieuwbare energiebronnen. Het idee is om burgercoöperaties te stimuleren. “De gemeente zou aan ontwikkelaars, die willen investeren in hernieuwbare energie, een voorwaarde kunnen opleggen om minstens 50 procent burgerparticipatie na te streven”, klinkt het.

“Zonlicht, wind en alle andere natuurlijke energiebronnen op en boven het eigen grondgebied zijn gemeengoed en de opbrengsten van het gebruik van deze hernieuwbare energie zouden dus niet volledig geclaimd mogen worden door private partijen”, zegt gemeenteraadslid Ine Stessens. “Integendeel, de exploitatie moet ten minste gedeeltelijk ten goede komen van de gemeenschap en moet dus ook onder haar voorwaarden worden vergund.”

Momenteel bestaat er in Vlaanderen geen wettelijk kader om rechtstreekse participatie bij ontwikkelaars af te dwingen. Maar zowel op Vlaams als provinciaal niveau beweegt er wel wat. En ook heel wat stads- en gemeentebesturen keurden een visietekst rond participatie goed. “Maar niet in Boutersem”, stelt Ine Stessens vast. “De meerderheid stemde tegen het voorstel van de Groen-fractie en zegt een neutrale houding te willen aannemen ten opzichte van wat volgens haar risicovolle projecten zijn.”

“Boutersem tekende in 2014 het Burgemeestersconvenant. Daarmee beloofde ze om de CO2-uitstoot op het eigen grondgebied tegen 2020 met minstens 20 procent terug te dringen. Voor Groen is het hoog tijd dat burgerinitiatieven volop de kans krijgen zelf aan de slag te gaan om deze doelstelling te halen”, besluit Ine Stessens.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.