Eddy Verloes wint internationale fotowedstrijd in Frankrijk: “Mijn favoriete beelden maak ik in de mist”

Eddy Verloes uit Boutersem won een internationale fotowedstrijd in Toulouse.
Vanessa Dekeyzer Eddy Verloes uit Boutersem won een internationale fotowedstrijd in Toulouse.
Fotograaf Eddy Verloes uit Boutersem is stilaan een bekende naam in de kunstfotografie. In 2019 nam hij deel aan een vijftiental exposities en haalde hij verschillende prijzen in België en Nederland. Dit jaar is alvast prima gestart voor Eddy. In het Franse Toulouse kaapte de eerste prijs weg op een internationale fotowedstrijd. Thema: de derde leeftijd.

“De foto is twee jaar jaar geleden, in het late najaar, genomen in Damme, op de Damse Vaart tussen Brugge en Damme met die lange bomenrijen”, vertelt Eddy. “De persoon die in de rolstoel zit, is wellicht de moeder of de vader van diegene die met de rolstoel rijdt. Ook die persoon in de rolstoel zit als het ware in ‘najaar’ van zijn of haar leven en wordt naar het einde van de weg, van het leven, gereden door zijn eigen kind. Er zit veel symboliek in de foto. Elk  van ons zit in hetzelfde schuitje, want aan de andere kant van het kanaal stappen er ook mensen die richting uit.” 

De mist versterkt volgens Eddy het beeld. “Mistlandschappen zijn mijn favorieten, ze zeggen zo veel meer dan vlakke landschappen in de middagzon en bevatten veel meer nostalgie.”

De winnende foto van Eddy Verloes, genomen aan de Damse Vaart tussen Damme en Brugge.
vanessa dekeyzer De winnende foto van Eddy Verloes, genomen aan de Damse Vaart tussen Damme en Brugge.

Eddy was geselecteerd met drie foto’s in de top 20. “De reden dat galeriehouders en de jury deze foto misschien als winnaar hebben uitgekozen, zou te maken kunnen hebben met de toestand waar we ons nu in bevinden. Zorgverleners in tijden van corona houden het land staande. De foto is in dat opzicht ook zeer actueel.”

Eddy won 700 euro.
vanessa dekeyzer Eddy won 700 euro.

De prijs die Eddy behaalde in Frankrijk, vindt hij alvast een heel grote eer. “Naast de mooie geldprijs heb ik ook een uitgebreid interview in de Franse media gekregen met de voorstelling van mijn fotografisch werk en een aanbod van mijn werk bij verschillende Franse galeries. Je kan dat lezen via www.verloes.com.

Mini-Watou

In 2020 staat er voor Eddy nog heel wat op til. “Door de coronaperikelen zullen bepaalde exposities helaas niet kunnen plaatsvinden of verschoven worden naar een latere datum”, zegt de fotograaf. 

En dus onderneemt hij zelf actie. “Samen met een kerngroep van andere kunstenaars wil ik ergens dit jaar een soort ‘mini-Watou’ organiseren in de gerenoveerde pastorie van Meldert (Hoegaarden). Een veelbelovend project in een heel speciale locatie waar fotografen, schilders, beeldhouwers en dichters het beste van zichzelf zullen geven.”

Foto- en gedichtenboek

Begin september komt ook het derde foto- en gedichtenboek van Eddy Verloes uit bij de gerenommeerde uitgeverij P te Leuven. Naar aanleiding van zijn expositie ‘Zeezucht’ in het CC Staf Versluys in Bredene vorig jaar schreef dichteres Anne Meerbergen 25 gedichten bij 25 (zee)foto’s van Eddy. Dit werk zal vanaf begin september te koop zijn via Eddy Verloes zelf of tijdens de expositie in Meldert.