"Metal-fans zijn niet agressief"

BAS VERDIN ZET IN BOEK MISVERSTANDEN ROND 'METAL' RECHT

Bas Verdin, zelf muzikant, toont zijn boek.
Foto Bollen Bas Verdin, zelf muzikant, toont zijn boek.
De 34-jarige Bas Verdin heeft een boek geschreven over 'metal'. Volgens de muzikant en voormalige uitbater van een platenzaak bestaan er vandaag tal van misverstanden over het muziekgenre in kwestie. "Het is niet omdat er een duivel op een T-shirt staat, dat iemand agressief is. Dan moeten alle Rode Duivels-fans ook agressief zijn?"

Dat metal 'luide' muziek is, is een van de misverstanden, volgens de auteur. "Ik heb zelf de test met een decibelmeter gedaan en op elk festival is de muziek ongeveer even luid. Ook op de radio speelt de muziek maar zo luid als je aan de geluidsknop draait. Metal is ook geen 'harde' muziek. Zo is er andere muziek, die veel harder is, zoals dancemuziek met een beat in een discotheek. Metal als 'zware' muziek bestempelen, is niet verkeerd, maar klassieke muziek kan evengoed zwaar zijn. Denk maar aan een stuk van Wagner. Zit er weinig melodie in metal? Het tegengestelde is waar. Dat merk je duidelijk wanneer je een stuk metalmuziek speelt op een viool in plaats van op een elektrische gitaar. Metalmuziek spelen, is trouwens heel complex en moeilijk. Dat kan je niet aan een muziekschool leren. Heel wat mensen uit een doodgewone rockband kunnen dan ook geen metal spelen. Wordt er gebruld? Nee, nog niet in de helft van de metal-muziek. De zang vertoont heel wat variatie, zowel in hoogte en laagte als in kleur. De zanger Arno heeft ook een ruige stem, maar hij krijgt toch ook niet het verwijt dat hij roept."


Volgens Bas zijn er ook veel misverstanden over de kleding van metal-fans.

Doodshoofd

"Bij de hele hetze rond de Rode Duivels tijdens het WK kwamen mensen zelfs met hoorntjes op het hoofd naar het werk, maar wanneer iemand met een zwart T-shirt met daarop een duivel of doodshoofd naar het werk komt, is dat plots op sociaal vlak niet meer aanvaardbaar. Het is nu eenmaal een feit dat metal vaak met dood geassocieerd wordt. Is dat slecht? Nee, het is positief dat er over de dood nagedacht wordt. Dat wil niet zeggen dat metal-fans aangetrokken worden tot de criminaliteit. Doordat zij thema's als de dood bespreekbaar maken, kunnen ze alles beter kanaliseren en hebben ze minder de neiging om op straat iemand kort en klein te slaan."

Elektrische gitaar

Bas beseft dat hij met dit boek mensen tegen het hoofd zal stoten. "Mensen horen nu eenmaal niet graag iets wat indruist tegen het beeld dat ze hebben. Ook bij metal-fans kan het boek misschien confronterend zijn, omdat ik hen laat zien dat ze vaak zelf niet weten wat metal is. Vaak meten mensen zich een zogenaamde 'metal-stijl' aan om zich met een groep verbonden te voelen, maar ze weten niet wat metal inhoudt. Metal behelst volgens mij veel soorten muziek, maar constante is het speciale gebruik van de instrumenten, zoals de elektrische gitaar en de drum, waardoor er meer ritme en melodie ontstaat."


Het boek is te koop op Amazon, via uitgeverij VZW3-4 en bij de auteur zelf op de website www.basverdin.com.