Van Rompuy op 750 jaar Borsbeek

EUROPEES PRESIDENT ZAL DRIE INWONERS TOT EREBURGER UITROEPEN

Coördinator Peter Vindevogel aan de R11, die zondag gedeeltelijk wordt afgesloten.
Foto De Scheirder Coördinator Peter Vindevogel aan de R11, die zondag gedeeltelijk wordt afgesloten.
De festiviteiten van 750 jaar Borsbeek kennen dit weekend hun hoogtepunt met het bezoek van Europees president Herman Van Rompuy, zondagnamiddag. Voor de gelegenheid zal ook de R11, de drukke gewestweg, gedeeltelijk afgesloten worden.

Het hele jaar door worden er in Borsbeek reeds evenementen georganiseerd voor dit jubileum. Het gemeentebestuur zelf houdt het op drie grote momenten. "We hadden de grote nieuwjaarsreceptie begin dit jaar en later zullen we nog een definitief kunstwerk plaatsen als aandenken aan onze verjaardag. Nu staan we voor ons groots feestweekend dat mee gedragen wordt door vele Borsbekenaren. Het wordt het ideale moment om ons dorp te tonen aan de buitenwereld", zegt coördinator Peter Vindevogel. De festiviteiten beginnen morgen om 18 uur met een 'Japtap' of openluchtcafé op de hoek van de Schanslaan en de Akkerdonckstraat. Twee uur later opent DocC Borsbeek zijn tentoonstelling in het gemeentehuis over 750 jaar Borsbeek. Zaterdag verhuist het feestgedruis dan naar het gemeentepark waar vanaf 16 uur de barbecue wordt aangestoken voor het Slagerfestival. "De slagers uit ons dorp kwamen op het idee om een grote barbecue te organiseren. Voor het eten zijn alle plaatsen volzet maar iedereen is nog welkom om iets te komen drinken en te komen luisteren naar de optredens.


Rond 20 uur zet een exotische fanfare de feestvierders in beweging voor een tocht naar Fort 3. Daar wordt er verder gefeest in De Schuur en om 22.15 uur start het vuurwerk." Een heel speciaal moment voor de Borsbekenaren komt er op zondag. "Dan feesten we verder op de R11 of militaire baan zoals wij zeggen. Deze drukke gewestweg snijdt ons kleine dorp al jaren in twee. Dat zit ook in de hoofden van onze inwoners. Er wordt gesproken van Borsbeek-West en Borsbeek-Oost.


Het was niet eenvoudig maar zondag wordt deze baan afgesloten tussen 7 en 19 uur tussen de kruispunten met de Robianostraat en de Herentalsebaan. We brengen beide dorpsdelen samen waar zogezegd de scheiding ligt", legt Vindevogel uit. De dag begint met een ontbijt voor 750 eters op de R11 dat eveneens volzet is. Maar vanaf 12 uur vatten de andere activiteiten aan met onder andere een demodag van de brandweer, de jeugddag met vele attracties, ballonvaarten, een retrokoers met oude fietsen en het openluchttheater van D'irque en Fien om 16 uur als afsluiter.

Dorpsgedicht

"Om 14.30 uur hebben we nog een speciaal moment met de onthulling van een nieuw dorpsgedicht door onze dorpsdichter Jan Somers. Dan verwachten we eveneens het bezoek van Europees president Herman Van Rompuy. Voor ons kleine dorp is het een hele eer dat hij komt natuurlijk. Hij zal drie verdienstelijke Borsbekenaren tot ereburger kronen." Deze burgers zijn ex-atlete en bobsleester Hanne Mariën, Ingrid Borré die verschillende medailles tafeltennis behaalde op de Paralympische Spelen en pater Filip Deploige die zich veertig jaar inzette voor de parochie Sint-Jacobus. Tot slot gaan er zaterdag een dertigtal kunstenaars aan de slag in de fietstunnel onder de R11 om een graffitikunstwerk te maken op de grijze muren van de tunnel.