Overleg over lage-emissiezone in Antwerpse zuidrand

Breidt de lage-emissiezone (LEZ) van de stad Antwerpen op termijn uit naar de Antwerpse zuidrand? Dat is nog even afwachten, maar de LEZ zal volgende week maandag alvast ter sprake komen op een overleg tussen verschillende burgemeesters in de zuidrand.

Boechouts raadslid Ria Van Den Heuvel (PRO Boechout-Vremde) brak gisteren op de gemeenteraad een lans om een signaalfunctie op te nemen en eventueel van Boechout de eerste kleine gemeente in Vlaanderen met een LEZ te maken.


"Het is eigenlijk een materie die zou moeten worden geleid door Vlaanderen maar het decreet voorziet dat elke gemeente op zich een lage-emissiezone kan invoeren", gaf Van Den Heuvel aan.


Volgens burgemeester en partijgenoot Koen T'Sijen is het moeilijk voor een kleine gemeente om dit alleen te doen maar is overleg met buurgemeenten nodig. "In de eerste plaats ben ik voor een verstrenging van de technische keuring van de wagens zodat vervuilende auto's op die manier uit het verkeer worden gehouden", zegt Koen T'Sijen.


"Maar om alleen een LEZ in te voeren moet ik toch voor een financieel realisme pleiten. Het kost veel geld om de zone af te dwingen onder andere door het voorzien van de camera's. Het is wel iets dat met meerdere gemeenten moet worden besproken. Daarom zal het ook maandag aan bod komen tijdens het kantonnaal overleg. Erik Broeckx, de burgemeester van Mortsel, heeft namelijk al een vraag gekregen van de stad Antwerpen om het te bekijken. Vandaar het overleg in de zuidrand", geeft T'Sijen aan.


Bij dit kantonnale overleg behoren naast Boechout en Mortsel ook gemeenten als Hove, Lint, Borsbeek, Edegem, Kontich en Aartselaar. (FSL)