Dorpsfeest op verkeersvrije R11

SCHEPENCOLLEGE VIERT 750-JARIG BESTAAN GEMEENTE MET IJSKOUDE DOUCHE

Het schepencollege waagde zich aan een bijzonder creatieve Ice Bucket Challenge. Ze kregen een ijskoude douche van de brandweer. "Nu weten we dat onze brandweerwagen goed werkt."
Foto KDS Het schepencollege waagde zich aan een bijzonder creatieve Ice Bucket Challenge. Ze kregen een ijskoude douche van de brandweer. "Nu weten we dat onze brandweerwagen goed werkt."
Borsbeek vierde afgelopen weekend haar 750-jarig bestaan. Dat gebeurde op de verkeersvrij gemaakte Frans Beirenslaan (R11), de drukke verkeersas die het dorp normaal gezien in tweeën deelt. Het schepencollege waagde zich aan de Ice Bucket Challenge. Niet met de klassieke emmer met ijswater, wel met een douche van ijskoud leidingwater door de brandweer. Al waren de meesten vooraf al natgeregend.

"Zo weten we gelijk dat onze brandweerwagen goed werkt", bibberde schepen Ken Casier (N-VA) na de challenge. Het was Casier die eerder deze week werd uitgedaagd door een bevriend schepen uit Mortsel. "Ik vond het een leuk idee om de activiteit aan ons feestweekend voor het 750-jarig bestaan te koppelen. Zo is het idee ontstaan."

Ontbijt op gewestweg

Het schepencollege had ongetwijfeld op beter weer gerekend, maar tussen twee regenbuien in hadden ze toch wel wat toeschouwers. De meesten van die omstaanders waren overblijvers van het grote ontbijt. Zondagmorgen zaten zo'n 750 Borsbekenaren gezellig te ontbijten op de R11, de drukke gewestweg die anders hun kleine gemeente in twee splitst. "Het zwaartepunt van ons jubileumfeest valt dit weekend. Daarom hebben we voor één keer die anders zo drukke weg afgesloten voor verkeer", vertelt Casier. "We merken dat de mensen hier goed op reageren, maar het blijft natuurlijk bij deze éne keer."

Ereburgers

Borsbeek werd in 1264 geplitst van Deurne als een kleine parochie van Sint-Jacobus. Tot op vandaag is het de kleinste gemeente van de provincie Antwerpen met een oppervlakte van vier vierkante kilometer. Tegelijk is het ook één van de dichtst bevolkte gemeenten, want ze telt vandaag zo'n 10.000 inwoners waaronder een heel aantal ereburgers. Drie inwoners hebben zondagmiddag temidden van de festiviteiten hun titel als ereburger mogen ontvangen uit handen van Europees president Herman Van Rompuy. Het gaat om bobsleester Hanna Mariën die recent van Herentals naar Borsbeek verhuisde, paralympisch tafeltennister Ingrid Borré en pater Filip Deploige die tot eind vorig jaar pastoor was.


Naast de ereburgers hebben ook de andere dorpelingen het erg naar hun zin in Borsbeek. "Wij willen hier niet weg. Ondanks de drukte blijft het een dorp, dat toch op haalbare afstand van een grootstad ligt. En dat maakt het hier zo fijn", beamen vriendinnen Maria en Hilde die in Borsbeek opgroeiden. "We hebben het 750-jarige bestaan goed gevierd, want 800 jaar Borsbeek maken we misschien niet meer mee."