Den Bessem opent vandaag de deuren

POLITICI HOUDEN WEDSTRIJDJE OM ZWEMBAD IN TE ZEGENEN

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters trekt een baantje in het nieuwe zwembad. 
Sander Bral Vlaams minister van Sport Philippe Muyters trekt een baantje in het nieuwe zwembad. 
Den Bessem opent vandaag de deuren voor het grote publiek. De eerste 500 zwemmers krijgen een badhanddoek. Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) en de burgemeesters van Mortsel, Edegem, Hove en Borsbeek hebben afgelopen weekend het vernieuwde zwembad al uitgeprobeerd.

De vier burgemeesters van Mortsel, Edegem, Hove en Borsbeek en Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) hebben afgelopen zaterdag het lint doorgeknipt van het nieuwe intergemeentelijke zwembad Den Bessem aan Fort 4 in Mortsel. "Het vorige zwembad dateerde al van de jaren 70, was niet meer te renoveren en kostte onze stad jaarlijks honderdduizenden euro's", zegt Lieve Voets (N-VA), Mortsels schepen voor Sport.

Team Edegem met schepen Van Laer, minister Muyters, schepen Michiels en burgemeester Metsu.
Sander Bral Team Edegem met schepen Van Laer, minister Muyters, schepen Michiels en burgemeester Metsu.

Zes miljoen

"We moesten het gebouw eind 2015 noodgedwongen sluiten, waardoor er een probleem ontstond voor de zwemclubs, de scholen en de publiekszwemmers. In samenwerking met buurgemeenten Edegem, Hove en Borsbeek legden we een plan voor aan de Vlaamse overheid voor een nieuw zwembad met een kostenplaatje van zes miljoen euro." Minister Muyters: "Met plezier heeft de Vlaamse overheid 1,8 miljoen euro subsidies verleend. Want de twee voorwaarden, een zwembad dat toegankelijk is voor iedereen en een samenwerking tussen verschillende gemeenten, zijn netjes ingelost."

Eindsprint

"Twee weken geleden ben ik al eens komen kijken naar de werf van dit zwembad. Er was toen nog zoveel werk dat ik dacht dat ik deze opening van mijn agenda mocht schrappen", grapte de minister. "Maar alle partijen hebben een serieuze eindsprint ingezet om dit fantastische, nieuwe gebouw op tijd af te leveren. Als minister van Sport is het mijn taak om zoveel mogelijk mensen te doen bewegen. Zwemmen moet een van de meest laagdrempelige sporten zijn. Bovendien is zwemmen voor alle leeftijden en ook voor mensen met een beperking. Het enige waar de lokale besturen moeten voor zorgen, is goede infrastructuur. En dat is gebeurd."


Den Bessem heeft een 25-meterbad met zes banen en slechts één luie trap, daarnaast zijn er enkel hellingen en liften. Het instructiebad voor de allerkleinsten heeft een verstelbare bodem. Nadat het lint was doorgeknipt, namen teams van de vier gemeenten het tegen elkaar op in een wedstrijdje. Team Borsbeek met burgemeester Dis Van Berckelaer (BbA) nam het goud mee naar huis. Team Mortsel met burgemeester Erik Broeckx (N-VA) strandde op plaats twee. Team Edegem met geheim wapen minister Muyters werd knap derde en Team Hove met burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) werd vierde. Het winnende team kreeg badhanddoeken van Den Bessem, net zoals de 500 zwemmers die vandaag als eersten het nieuwe bad induiken.