Zustergemeenten herdenken samen einde WOI

Franse, Duitse en Zuid-Afrikaans delegatie op bezoek in Bornem

Na de plechtigheid brachten de delegaties een bezoek aan het fort.
Marc Aerts Na de plechtigheid brachten de delegaties een bezoek aan het fort.
Voor het eerst ooit bracht Bornem zijn drie partnergemeenten samen voor een activiteit: een vredesherdenking om het einde van de Groote Oorlog te herdenken, precies 100 jaar geleden.

“Met Gordes en Bornheim hebben we een Franse en Duitse zustergemeente. Daarom vonden we dit toepasselijk om te doen. Om er een meer internationale toets aan te geven, nodigden we ook een delegatie van het Zuid-Afrikaanse Nquthu uit”, vertelt burgemeester Luc De boeck. De Vredesherdenking vond zondagochtend plaats aan het fort. Vertegenwoordigers van de vier gemeenten hielden elk een toespraak en gaven vervolgens aarde en water aan de nieuw geplante vredesboom. “Een symbool van onze vriendschap”, luidde het. Er werd ook een vlaggenwimpel opgehangen met vredeswensen en toekomstdromen in de verschillende talen. Vervolgens was iedereen welkom om een bezoek aan het fort te brengen. 

De band tussen Bornem en Bornheim stelt overigens niet veel meer voor. Jaarlijks trekt er wel nog een delegatie Bornemnaars naar Gordes om daar te exposeren en op te treden. Met Nquthu heeft Bornem al tien jaar een samenwerkingsovereenkomst op het vlak van ontwikkelingssamenwerking, vooral op het vlak van bibliotheekwerking en afvalbeheersing. De Zuid-Afrikaanse delegatie is nog tot en met 8 november te gast in Bornem. Woensdagavond wordt in Ter Dilft een fotoboek over tien jaar samenwerking voorgesteld en treedt Sioen op met deelnemers uit Nquthu.

Er werd ook een vlaggenwimpel opgehangen met vredeswensen en toekomstdromen in de verschillende talen.
Marc Aerts Er werd ook een vlaggenwimpel opgehangen met vredeswensen en toekomstdromen in de verschillende talen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.