Winkelkar laat bewoners seniorencentrum weer shoppen

Bewoonsters Jeanne en Clara kopen iets bij de winkelkar van Carla.
Foto David Legreve Bewoonsters Jeanne en Clara kopen iets bij de winkelkar van Carla.
Een winkelkar vol lekkers en kleine hebbedingen is de nieuwe hype in het Seniorencentrum OLV in Bornem. "We trekken met onze kar van kamer tot kamer, en geven de bewoners zo weer de mogelijkheid zélf iets aan te kopen", zegt Carla Jones die de winkelkar bedacht.

"Wie naar een woonzorgcentrum verhuist en niet meer zo goed te been is, moet vaak kleine gewoontes en dagelijkse dingen missen. Eén daarvan is het zelfstandig naar een winkel gaan en dingen uitkiezen die je leuk of lekker vindt. Velen vragen aan familieleden om iets extra mee te brengen, maar ook dan zijn ze weer afhankelijk van anderen en kunnen ze niet zelf keuzes maken. In de cafetaria van ons Seniorencentrum kan je enkele dingen kopen, maar wij besloten om een heuse winkelkar te knutselen en er een pak meer producten in te stoppen", zegt Jones.


"We bieden koekjes en snoepjes aan, frisdranken, maar ook wens- en rouwkaarten, enkele verzorgingsproducten... Voor diabetici zitten er enkele aangepaste producten tussen, en met Pasen in aantocht zullen we ook paaseitjes verkopen."

Fietsbel

"Onze winkelkar is erg populair. We maken wat reclame in ons huiskrantje, en de bewoners kijken echt uit naar onze tweewekelijkse rondgang. We hingen een grote fietsbel aan de kar, wanneer de senioren deze horen staan ze allemaal onmiddellijk op de gang. Zo wordt de winkelkar niet alleen een mogelijkheid om hen zelf weer dingen te laten kiezen en uitproberen, maar ook een sociaal gegeven", zegt Carla.

Gesprekjes

"Meteen ontstaan er gesprekjes tussen de verschillende 'klanten', iedereen doet ook zijn of haar zegje over wat er nog bij mag komen in de kar. Die tips nemen we zeker mee, zodat we ons assortiment verder kunnen aanpassen aan de wensen van onze bewoners." (EDT)