Voorzitter jarige wandeltocht blikt terug en kijkt vooruit: “Ik wens de Dodentocht en onze vrijwilligers nog jaren vol plezier en kameraadschap toe”

 Voorzitter van de Dodentocht, André De Clerck
David Legreve Voorzitter van de Dodentocht, André De Clerck
Hij nam zelf deel aan de eerste Dodentocht, maar moest na 50 kilometer opgeven. Daarop sloot André De Clerck (67) zich aan bij de organisatie, ondertussen is hij al jaren voorzitter. “Ik wens de Dodentocht én onze ploeg nog vele jaren vol plezier en kameraadschap toe. Onze hardwerkende vrijwilligers verdienen wat minder kritiek en wat vaker een pluim.”

“Ik gaf niet zomaar op”, verdedigt De Clerck zich meteen. “Ik stapte als 18-jarige mee met een ploeg Chiroleiders, en de ene na de andere haakte af. In Aalst - toen de controlepost halfweg - zat ik twéé uur te wachten op mijn vrienden. Toen zij arriveerden, was ik helemaal stijf en kon ik geen voet meer verzetten.”

Het eerste Dodentochtparcours uit 1971
David Legreve Het eerste Dodentochtparcours uit 1971

Vanaf editie 3 engageerde De Clerck zich als medewerker. “Jaar na jaar nam ik iets meer verantwoordelijkheid, tot ik uiteindelijk voorzitter werd. Ik ben daar fier op ja: de Dodentocht is gestart met 65 wandelaars en nu ontvangen wij maar liefst 13.000 deelnemers. We zullen het dan toch niet zo slecht doen”, klinkt het.

“Eén keer ging het mis: tijdens onze 41ste Dodentocht kreeg een deelnemer een hartstilstand, op amper 300 meter van de aankomst. Het Rode Kruis startte de reanimatie, het mug-team was meteen ter plekke, maar de man overleed. Dokters verzekerden ons achteraf dat dit overal had kunnen gebeuren, de organisatie trof geen schuld. Toch hakt zo’n gebeurtenis erin.”

Start van de Dodentocht in 1971 aan het Landhuis.
David Legreve Start van de Dodentocht in 1971 aan het Landhuis.

“Onze focus is dan ook duidelijk: de veiligheid en het comfort van de wandelaars primeren àltijd. Net daarom kwam de kritiek de voorbije maanden zo hard aan. We hebben alle mogelijke opties onderzocht om zo veel mogelijk mensen te laten deelnemen: 2 Dodentocht-weekends na elkaar, werken met verschillende starturen, enzovoort. Maar we kunnen niet meer vragen van onze medewerkers en de veiligheidsdiensten dan we nu al doen.”

De Dodentocht door de jaren heen: de aankomst op het Cardijnplein
Legreve De Dodentocht door de jaren heen: de aankomst op het Cardijnplein

“We beseffen dat dit maximumaantal de Dodentocht exclusiever maakt, maar ook wij hadden niet verwacht dat onze 13.000 tickets op enkele uren tijd de deur uit zouden zijn. Ik begrijp zeker de frustratie van wandelaars die net dit jaar géén ticket konden bemachtigen. Maar wat ik spijtig vind, is dat velen boos reageren en nu commentaar geven op elk mogelijk onderdeel van de organisatie.

“De Dodentocht wordt georganiseerd door een groep vrijwilligers, die het hele jaar door in de weer zijn met de voorbereidingen. Tijdens het Dodentocht-weekend kunnen we rekenen op meer dan duizend helpende handen die het onze wandelaars zo comfortabel mogelijk maken. Zij verdienen wat minder kritiek en wat vaker een pluim. Het is daar net dàt wat ik onze jarige Dodentocht en onze ploeg toewens: nog vele jaren vol plezier, samenhorigheid en kameraadschap.”

De Dodentocht door de jaren heen: het Vlaamse Kruis verzorgt de wandelaars
Legreve De Dodentocht door de jaren heen: het Vlaamse Kruis verzorgt de wandelaars
De Dodentocht door de jaren heen: even uitrusten onderweg
Legreve De Dodentocht door de jaren heen: even uitrusten onderweg
De Dodentocht door de jaren heen: de bevoorrading onderweg.
Legreve De Dodentocht door de jaren heen: de bevoorrading onderweg.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frank Verheyden

    Super gasten als je dit elk jaar tot een goed einde brengt top organisatie en top vrijwilligers anders lukt dit nooit en dat er dan al eens iets niet is zoals gepland dat kan gebeuren wie niets doe kan niks verkeerd doen

  • Bart Martens

    Wij dragen de organisatie en alle vrijwilligers een warm hart toe!