Vlaamse Waterweg is ‘te hoge’ vrachtwagens beu en plaats camera’s, lokale politie blijft inmiddels controleren... ook op snelheid

De brandweer moest de kapotte verkeersborden komen verwijderen
Tim Van der Zeypen De brandweer moest de kapotte verkeersborden komen verwijderen
De Vlaamse Waterweg is de te hoge vrachtwagens op de ‘Oude Scheldebrug’ richting Temse beu en gaat camera’s plaatsen op de hoogtebegrenzers langs de N16. Die werden geplaatst om de arbeiders op stellingen aan de brug te beschermen. Alleen wordt de maximale hoogte door verschillende chauffeurs genegeerd en werd er heel wat schade aangericht aan de infrastructuur. De politie en de camera’s houden overtreders nu van nabij in de gaten.

De Oude Scheldebrug tussen Bornem en Temse wordt momenteel gerenoveerd. Niet alleen wordt deze gezandstraald, arbeiders zijn ook volop bezig om deze een nieuw likje verf te geven. Speciaal voor die werken plaatsen de aannemers stellingen aan de brug die net iets hoger zijn dan vier meter. “Om de veiligheid van de arbeiders te garanderen en geen schade aan te richten aan de stellingen, werd er een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur en een hoogtebegrenzing van maximaal vier meter ingesteld", luidt het. 

Verkeersborden

Alleen houden automobilisten en vrachtwagenchauffeurs zich niet aan de nieuwe afspraken.  Afgelopen week moest de brandweer van Bornem al na een dag uitrukken naar de brug om verkeersborden, die de maximale hoogte aanduiden, te verwijderen. De borden stonden op een van de drie hoogtebegrenzers voor de brug en werden stuk gereden door vrachtwagens die hoger dan vier meter waren.

Ook de lokale politie van Klein-Brabant voerde al snelheidscontroles uit en beboette verschillende truckers. Een buitenlandse trucker moest dinsdag zijn boete meteen betalen nadat hij met zijn te hoge vrachtwagen de hoogtebegrenzers negeerde. Nadien mocht hij ook nog rechtsomkeer maken en opnieuw richting A12 rijden om de verplichte omleiding te volgen. De politie kan uiteraard niet elke te hoge vrachtwagen staande houden. 

Ribbelstroken en camera’s

Daarom zal de Vlaamse Waterweg nu ribbelstroken op de weg aanbrengen en camera’s plaatsen op de drie hoogtebegrenzers tussen Bornem en de Oude Scheldebrug. “Op die manier hopen we de vrachtwagens en de autobestuurders enerzijds te waarschuwen en anderzijds te kunnen identificeren als zij schade aanrichten”, klinkt het nog. Intussen zal de lokale politie van Klein Brabant ook blijven controleren. Niet alleen te vrachtwagens worden in de gaten gehouden, ook snelheidsduivels passen beter op hun tellen. 

202 processen-verbaal

De afgelopen drie dagen werden er maar liefst 4.798 autobestuurders gecontroleerd op hun snelheid, 202 hielden er zich niet aan de regels en werden geflitst. Deze chauffeurs zullen binnenkort een proces-verbaal in hun brievenbus mogen verwachten. Drie ervan verschijnen binnenkort voor de politierechter. Zij reden tussen de 33 en 43 kilometer per uur sneller dan maximaal toegelaten en riskeren een rijverbod en geldboetes tot 3.000 euro.  
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.