Verbouwing Ter Dilft weeral duurder

PRIJS AANPASSING CULTUURCENTRUM STIJGT MET 330.000 TOT 8,8 MILJOEN

Een toekomstbeeld van CC Ter Dilft, na een renovatie van minstens 8,8 miljoen euro.
Foto Repro Legreve Een toekomstbeeld van CC Ter Dilft, na een renovatie van minstens 8,8 miljoen euro.
De prijs van de verbouwing van het Bornemse cultuurcentrum Ter Dilft stijgt opnieuw met 330.000 euro. "We zitten al aan 8,8 miljoen, ver boven het beloofde maximumbedrag van 7,5 miljoen", zeggen Open Vld en N-VA. "Dit geld is voor energiebesparende maatregelen en komt uit een ander budget", reageert burgemeester Luc De boeck (CD&V).

"Van het maximumbudget van 7,5 miljoen euro dat het CC eind 2013 opgelegd kreeg, is allang geen sprake meer. Maar nadat we in mei te horen kregen dat er maar liefst één miljoen bijkomt, stijgt dat budget nu nog eens met 330.000 euro. We zitten nu al aan 8,8 miljoen", zegt Ivo Van Aken (N-VA).


"Het gaat om een extra kost voor energiebesparende maatregelen, waar niemand iets op tegen kan hebben. Maar het is de onrealistische inschatting van het bestuur dat ons stoort. Iedereen weet dat er tijdens de verbouwingen zelf onvermijdelijk nog bijkomende kosten zullen opduiken, dus waar gaat dit eindigen? En dat terwijl de Bornemnaar alsmaar meer betaalt aan opcentiemen, vuilnisophaling, sportinfrastructuur en meer."


Ook Gunter Joye (Open Vld) is allesbehalve blij met het nieuws. "We hebben -nogmaals- alle plannen en rekeningen tot in de details opgevraagd. Zelfs vlak voor het indienen van de bouwvergunning is nog niet duidelijk wat het resultaat zal worden en of het plaatsgebrek voor alle gebruikers verholpen zal zijn. Het absurde is dat het om een 'inkrimping' in plaats van een 'uitbreiding' van het CC gaat", aldus Joye.


"Bovendien wil men een stuk van de parking Merckx aan de kant Sint-Amandsesteenweg inrichten als tuin, op het voorste deel wordt kortparkeren ingevoerd. Wie naar een voorstelling gaat of langer in de bib wil blijven, kan daar dus niet meer terecht. Als reden krijgen we te horen dat men 'meer voetgangers en fietsers wil aantrekken', absurd voor een CC met een bovenlokaal statuut."


"Ik legde beide heren al uit dat de 330.000 euro voor extra energetische maatregelen niét uit het budget voor de verbouwing van Ter Dilft komen. We halen dit bedrag uit de 500.000 euro die voor deze legislatuur ingepland zijn om van Bornem een klimaatneutrale organisatie te maken", reageert De boeck. "Bij de eerste plannen hadden we niet zo ver gedacht, maar nu investeren we extra in zonnepanelen, warmtepompen en meer. En we zullen inderdaad een deel van de parking rechts van het gebouw inrichten als buitenruimte voor het CC, in de kortparkeerzone vooraan hebben gebruikers snel en dichtbij plaats om bijvoorbeeld hun kinderen naar de les te brengen. Wie een voorstelling kan bijwonen, kan terecht op onze ruimere parkings in de buurt, het Breeven ligt op twee minuten wandelen."


De boeck wil de bouwaanvraag voor het CC nog deze maand de deur uit krijgen, zodat de werken in het najaar van 2015 van start kunnen gaan.