Uur in de gietende regen om te horen dat er geen Dodentocht-Duvelglazen meer zijn, maar er komt een nieuwe lading (na het evenement)

Intussen ook commotie rond doorverkoop van tickets

Marleen Van Assche van de Dodentocht-shop toont het nieuwe Duvelglas dat werd ontworpen naar aanleiding van de jubileumeditie. De tekening werd ook gedrukt op tassen en T-shirts.
Klaas De Scheirder Marleen Van Assche van de Dodentocht-shop toont het nieuwe Duvelglas dat werd ontworpen naar aanleiding van de jubileumeditie. De tekening werd ook gedrukt op tassen en T-shirts.
Het werd een overrompeling zaterdag in Bornem-centrum voor de eerste Dodentocht-afhaaldag. Een lange wachtrij deelnemers trotseerde de gietende regen, en niet alleen om badges op te pikken. “Onze 2.880 nieuwe Dodentocht-Duvelglazen vlogen de deur uit, we plaatsen een tweede bestelling”, klinkt het bij de organisatie. Ondertussen veroorzaakt de doorverkoop van tickets commotie.

“Het is ondertussen een vijfjaarlijkse traditie om samen met brouwerij Duvel-Moortgat een Dodentochtglas te ontwerpen. Naar aanleiding van onze vijftigste verjaardag maakte Chris Wyld -die ook het Duvelglas voor de 45ste Dodentocht ontwierp- een bijzondere tekening. Aan de linkerkant van het Dodentocht-logo stapt ons oorspronkelijke ‘Kadee-mannetje’, aan de rechterkant zie je een 50 jaar oudere versie met lange baard en korter haar”, legt Dodentocht-shopverantwoordelijke Marleen Van Assche uit.

Naar aanleiding van de jubileumeditie stelde de Dodentocht een nieuw Duvelglas voor. De tekening werd ook gedrukt op tassen en T-shirts.
Klaas De Scheirder Naar aanleiding van de jubileumeditie stelde de Dodentocht een nieuw Duvelglas voor. De tekening werd ook gedrukt op tassen en T-shirts.

“We gebruikten dezelfde tekening ook op onze nieuwe Dodentocht-T-shirts en op een nieuwe mok. Verder verkochten we zaterdag weer onze klassiekers: regenjassen en fluohesjes, badges en stickers, drinkbussen en sleutelhangers... met ons bekende Dodentocht-logo.” Maar de wandelaars hadden het duidelijk vooral op de Dodentocht-Duvelglazen gemunt: deze vlogen in enkele uren tijd de deur uit.

Klaas De Scheirder

Wie een uur in de gietende regen stond te wachten, reageerde dan ook teleurgesteld. Maar Van Assche belooft een oplossing: “We kunnen een nieuwe bestelling plaatsen, al zal dat 4 tot 5 weken duren. Vóór de Dodentocht zal je dus geen glazen meer kunnen kopen, maar we werken aan een reservatiesysteem.” Wie wél glazen kon bemachtigen - verkocht aan 7 euro per stuk en 40 euro per doos van 6 - hield deze lang niet altijd bij voor eigen gebruik. Online werden de collector’s items meteen aangeboden voor een veelvoud van de prijs.

Deelnemers aan de Dodentocht zijn volhardend en wachten dus rustig in de gietende regen om hun controlebadges op te pikken én om een Duvelglas te bemachtigen.
Klaas De Scheirder Deelnemers aan de Dodentocht zijn volhardend en wachten dus rustig in de gietende regen om hun controlebadges op te pikken én om een Duvelglas te bemachtigen.

Doorverkoop van tickets

Ondertussen veroorzaakt de doorverkoop van Dodentocht-tickets commotie. De verkoop ging op 23 maart van start, de 13.000 tickets waren in amper twee uur tijd de deur uit. Wandelaars die geen ticket meer konden bemachtigen, konden zich wél meteen op een wachtlijst inschrijven. Wanneer een wandelaar voor 15 juli zijn deelname annuleerde, bood de Dodentocht-organisatie dit ticket onmiddellijk aan bij de volgende kandidaat op de wachtlijst. Maar nu is het plots wél mogelijk om een ticket rechtstreeks aan een andere wandelaar door te verkopen.

Wandelaars schuiven aan om hun controlebadges voor de Dodentocht op te pikken. Nooit eerder was het zo druk op de eerste afhaaldag.
Klaas De Scheirder Wandelaars schuiven aan om hun controlebadges voor de Dodentocht op te pikken. Nooit eerder was het zo druk op de eerste afhaaldag.

“Na 15 juli kregen we nog meerdere meldingen van wandelaars die niet aan de Dodentocht kunnen deelnemen. Omdat we zo veel mogelijk mensen toch de kans willen geven om te starten, werken we nu met een ticket-ruilsysteem. Wie wil annuleren, moet zelf op zoek gaan naar een deelnemer. Tijdens één van onze volgende afhaaldagen kan men de naam op de inschrijving dan nog laten aanpassen”, legt persverantwoordelijke Ilse Robyn uit. “Wie via een andere weg dan onze organisatie een ticket koopt, neemt niet geldig deel.”

Dit jaar neemt ook The Pink Panther deel aan de Dodentocht
Klaas De Scheirder Dit jaar neemt ook The Pink Panther deel aan de Dodentocht

The Pink Panther

Een opvallende wandelaar die zaterdag zijn badge ging halen, was Philip Ver Elst (37) uit Oosterwijk. De verpleger zamelt met zijn deelname geld in voor het Bornemse kankercentrum ‘A Touch of Rose’, en doet dat verkleed als The Pink Panther. “Ik wandelde de Dodentocht al 17 keer, telkens voor een goed doel. Alles samen kon ik zo al 300.000 euro wegschenken”, zegt Ver Elst. “Om wat op te vallen, zoek ik telkens een ander kostuum uit: ik wandelde al als MegaToby, Robin van Batman, in een echte Schotse kilt, … Omdat de wandelaars die voor A Touch of Rose stappen klassiek voor een roze outfit kiezen, ga ik dit keer voor The Pink Panther.”

De 50ste editie van de Dodentocht gaat van start op vrijdag 9 augustus 2019.

Klaas De Scheirder4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anton Van Zantvliet

  Een jubileumtocht om snel te vergeten , en volgend jaar meer kans voor de echte wandelaars en voorkom de Tomorrowland taferelen ...niet iedereen is een computerfreak .

 • Frans Meyer

  de organisatie is zichzelf in de voet aan het schieten......dat de glazen voor veelvoud online ging verkocht worden wist het kleinste kind.....beperk je tot 1 glas per deelnemer. Maar hun grootste stommiteit is hun manier van inschrijven dit jaar.....totaal respectloos tegenover de mensen die al vele edities op hun naam hebben en nu dit patroon zien doorbreken door pipo's die niet weten waaraan ze beginnen maar toch willen proberen omdat het de 50st is. respectloos naar de anciens!!

 • peter seghers

  I.v.m. die glazen, er zijn altijd malafide mensen die van de zaak profiteren. 6 glazen aan het veelvoud doorverkopen op 2dehands!?? Foei!

 • rudy verlinden

  Ik ben gisteren om 11u35 vanuit Lier vertrokken met de trein en bus om startnummer op te halen ....ik was in Bornem om 13u 15 ...heb aangeschoven tot bijna 15u ...dan trein terug om 15u 07...om 16u30 terug thuis...5u onderweg om 20uur te stappen.. de staking viel wel mee hoor...en het is het allemaal waard vanwege de sfeer op en naast de weg ...op naar 9 augustus