Sint-Bernardusabdij krijgt 147.000 euro voor restauratie van unieke bibliotheek

De bibliotheek van de Sint-Bernardusabdij wordt gerenoveerd. Een groep vrijwilligers archiveerden en verpakten er de voorbije jaren duizenden boeken.
Foto David Legreve De bibliotheek van de Sint-Bernardusabdij wordt gerenoveerd. Een groep vrijwilligers archiveerden en verpakten er de voorbije jaren duizenden boeken.
De Sint-Bernardusabdij in Bornem kan rekenen op een subsidie van meer dan 147.000 euro vanuit Vlaanderen. Dat geld zal gebruikt worden voor de restauratie van de bibliotheek van de abdij,

“De bibliotheek van de Sint-Bernardusabdij is één van de belangrijkste erfgoedbibliotheken van de provincie Antwerpen. De collectie bevat heel wat belangrijke oude drukken over de Heilige Bernardus en de Cisterciënzerorde, en is hiermee een ongelooflijke bron van kennis over onze geschiedenis. Het doel is om deze waardevolle collectie, na de restauratie van het gebouw, weer op haar vertrouwde plaats te laten terugkeren”, zegt bevoegd minister Diependaele.

De boeken van de bibliotheek van de Sint-Bernardusabdij van Bornem, verpakt in dozen en klaar voor hun verhuis naar het erfgoeddepot.
David Legreve De boeken van de bibliotheek van de Sint-Bernardusabdij van Bornem, verpakt in dozen en klaar voor hun verhuis naar het erfgoeddepot.

De bibliotheek wordt, net als de rest van de Sint-Bernardusabdij, gerestaureerd. De eerste verdieping, de zolder en de bijgebouwen van de abdij werden herbestemd tot woningen. Ook de gevels en daken van de kloostergevels werden gerestaureerd. Eerder werd voor dit project al een erfgoedpremie van 2,1 miljoen euro toegekend.

BORNEM De renovatie van de Sint-Bernardusabdij is aan de gang, nu is de bibliotheek aan de beurt.
David Legreve BORNEM De renovatie van de Sint-Bernardusabdij is aan de gang, nu is de bibliotheek aan de beurt.

Unieke bibliotheek

Nu is het de beurt aan het pronkstuk van het gebouw: de historisch waardevolle bibliotheek. Deze bezit een bijzondere verzameling aan boeken. Er zijn banden uit de vijftiende eeuw te vinden, oude handschriften met miniaturen uit de dertiende en veertiende eeuw...

De duizenden boeken werden gereinigd, geïnventariseerd en ingepakt door een ploeg van wel tachtig vrijwilligers. De collectie werd daarna opgeslagen in een provinciaal erfgoeddepot, om na de restauratie terug te keren naar Bornem. De bibliotheek wordt immers herbestemd tot erfgoedcentrum, de waardevolle archieven en de boekencollectie zullen dan voor iedereen toegankelijk worden.

BORNEM De renovatie van de Sint-Bernardusabdij is volop aan de gang.
David Legreve BORNEM De renovatie van de Sint-Bernardusabdij is volop aan de gang.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.