Recordaantal wandelaars stapt 50ste Dodentocht uit: 9.755 deelnemers halen eindmeet

Bij Zates houden de wandelaars van de 50ste Dodentocht voor het laatst halt vooraleer ze de finish bereiken.
David Legreve Bij Zates houden de wandelaars van de 50ste Dodentocht voor het laatst halt vooraleer ze de finish bereiken.
Maar liefst 9.755 wandelaars bereikten de finish van de 50ste editie van de Dodentocht in Bornem. “Drie op de vier deelnemers die vrijdagavond aan de start stonden, wandelden de volle 100 kilometer uit. Dit is een pak meer dan de voorbije jaren, en een gedroomde afsluiter van een fantastische feesteditie”, zegt hoofdcoördinator Gunter Vergauwen.
Met steun van medewandelaars stappen de deelnemers de laatste 500 meter in de Boomstraat.
David Legreve Met steun van medewandelaars stappen de deelnemers de laatste 500 meter in de Boomstraat.

Met een maximumaantal van 13.000 wandelaars, kon de Dodentocht bij de start vrijdagavond geen records meer breken. Maar de deelnemers zorgden daar zaterdag wél voor. Maar liefst 75 procent van hen haalde ook de eindmeet, dat is een pak meer dan de voorbije jaren. Tot 2017 behaalde steeds 60 tot 62% van de wandelaars de finish, met de eerste deelnemerslimiet in 2018 steeg dat percentage plots tot 69,5 procent.

Het massaal aanwezige publiek juicht de deelnemers naar de finish.
David Legreve Het massaal aanwezige publiek juicht de deelnemers naar de finish.

“Wij zijn er zeker van dat onze deelnemerslimiet iets te maken heeft met dit opvallend hoge cijfer: wandelaars moesten al in maart inschrijven en hadden dus meerdere maanden de tijd om zich voor te bereiden. Zo kregen we meer geoefende deelnemers aan de start, terwijl men vroeger nog spontaan op het laatste moment kon inschrijven voor de Dodentocht”, zegt Vergauwen.

Bij Zates houden de wandelaars van de 50ste Dodentocht de laatste keer halt vooraleer ze de finish bereiken.
David Legreve Bij Zates houden de wandelaars van de 50ste Dodentocht de laatste keer halt vooraleer ze de finish bereiken.

“Ook het weer is natuurlijk steeds een bepalende factor, en het was dit jaar echt ideaal wandelweer. Op een enkele regenbui na was het droog en warm, met af en toe wat wind om af te koelen. Dankzij deze mooie combinatie raakten meer deelnemers dan ooit zo ver op het parcours.”

Twee uitgeputte wandelaars liggen onder een thermisch deken aan de aankomst.
David Legreve Twee uitgeputte wandelaars liggen onder een thermisch deken aan de aankomst.

Boodschappen doen

Het lage aantal opgevers had natuurlijk ook gevolgen voor de organisatie. “We berekenen onze aankopen voor de bevoorrading van de controleposten steeds op basis van de statistieken van de voorbije jaren. We wisten stilaan waar de meeste wandelaars sneuvelden. We hebben natuurlijk altijd wat reserve aangekocht, maar niet in deze hoeveelheden. Omdat zoveel deelnemers dit keer verder wandelden dan ooit voorheen, moesten we op zaterdag letterlijk boodschappen gaan doen om ook die laatste controleposten nog voldoende te bevoorraden.”

De bevoorrading in Zates, de laatste controlepost.
David Legreve De bevoorrading in Zates, de laatste controlepost.

Hetzelfde probleem dook op aan de eindmeet, waar voor elke deelnemer ter plaatse een Dodentocht-diploma wordt afgedrukt. “We hadden 9.000 diploma’s besteld, maar ook die hoeveelheid volstond plots niet meer. We konden zaterdag nog snel bij een lokale drukker terecht voor bijkomende exemplaren, van onze medailles hadden we gelukkig wél genoeg voorraad.”

Uitrusten in Zates.
David Legreve Uitrusten in Zates.

8.000 op wachtlijst

Voor Vergauwen en zijn ploeg was het een gedroomde feesteditie. “Het Rode Kruis meldde ons de gebruikelijke verzorgingen en verwondingen, verder waren er helemaal geen noemenswaardige incidenten. Dit resultaat sterkt ons in de beslissing om voortaan nog maar 13.000 deelnemers toe te laten. We hadden nog zo’n 8.000 mensen op een wachtlijst staan, maar we konden hen onmogelijk allemaal ook laten deelnemen. Zowel voor de organisatie, de veiligheidsdiensten én de wandelaars zelf moet alles comfortabel en veilig blijven.”

Het Rode Kruis heeft ongeveer 2.500 verzorgingen geregistreerd in één van de 11 hulpposten langs het parcours. Dat meldt de organisatie zondagochtend. In totaal werden zes mensen naar het ziekenhuis gebracht. De wandelaars hadden vooral last van blaren en spierpijn.

Lachende gezichten aan de finish.
David Legreve Lachende gezichten aan de finish.
Zates.
David Legreve Zates.
Zates.
David Legreve Zates.
'Niet panikeren’, weet deze wandelaar in Schotse kilt.
David Legreve 'Niet panikeren’, weet deze wandelaar in Schotse kilt.
Het Rode Kruis registreerde 2.500 verzorgingen in de elf controleposten. Zes mensen werden naar het ziekenhuis gebracht.
David Legreve Het Rode Kruis registreerde 2.500 verzorgingen in de elf controleposten. Zes mensen werden naar het ziekenhuis gebracht.
Blije gezichten in de laatste rechte lijn.
David Legreve Blije gezichten in de laatste rechte lijn.
Deze papa krijgt voor de aankomst nog een knuffel.
David Legreve Deze papa krijgt voor de aankomst nog een knuffel.
Vermoeidheid na de aankomst.
David Legreve Vermoeidheid na de aankomst.
Deze Noren zijn er geraakt.
David Legreve Deze Noren zijn er geraakt.
Aankomst.
David Legreve Aankomst.
Even stretchen kan deugd doen na 100 kilometer.
David Legreve Even stretchen kan deugd doen na 100 kilometer.
De laatste rechte lijn in de Boomstraat.
David Legreve De laatste rechte lijn in de Boomstraat.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ben Detrez

    Respect voor alle deelnemers ook voor diegenen die het niet gehaald hebben. Je moet het maar doen.