Passiespel krijgt radicale make-over

NIEUW VERHAAL ÉN NIEUWE PLOEG MODERNISEREN KLASSIEK STUK

Enkele jaren terug tijdens een repetitie van het Passiespel.
Legreve Enkele jaren terug tijdens een repetitie van het Passiespel.
Het Passiespel - dat elke 5 jaar wordt opgevoerd op de kerkberm van Mariekerke -krijgt een volledige make-over en wordt Passie 2020. "We willen het publiek blijven boeien, daarom gaan we voor een nieuw en tijdloos verhaal dat live gebracht wordt in een volledig nieuwe setting", zegt Raf Joos van cultuurkring De Meivis.

"Het Passiespel 'Kristus Aan De Schelde' van Bert Peleman werd voor de eerste keer opgevoerd in 1971, met onze kerkberm als decor. Al snel werd het Passiespel een traditie: de eerste edities vonden om de drie jaar plaats, vanaf 1990 werd dat om de vijf jaar. Maar omdat het verhaal steeds min of meer hetzelfde bleef en stilaan verouderde, nam de belangstelling van het publiek af. We beseften: als we ons Passiespel willen blijven spelen, moeten we vernieuwen", zegt Joos.

Macht, liefde en hoop

"We gingen aan de slag met een nieuw bestuur en nieuwe werkgroepen, en vroegen auteur Frank Van Mossevelde om een volledig nieuw en vooral tijdloos verhaal te schrijven. Het oorspronkelijke bijbelse verhaal is nog steeds de basis: macht, liefde en hoop zijn immers van alle tijden. Maar de focus van Passie 2020 ligt nu op een mens van vlees en bloed in 2018 en zijn beperkingen, angsten, dromen... De duivel wordt opgevoerd als verteller, die kritiek uit en in discussie gaat, én hiermee het publiek - net zoals in het echte leven - mogelijk zelfs weet te verleiden. Passie 2020 blijft een drama, maar we hebben er heel wat hoop ingestopt. Volgens ons is dat immers wat mensen nu vooral nodig hebben."


"Met een nieuw verhaal op zak, vonden we ook een nieuwe regisseur. Jaak Lema is op dit moment bij studio 100 druk in de weer met de musical 40-45, maar zal daarna ons team professioneel begeleiden. Voor het eerst zal het Passiespel door de acteurs live gebracht worden, de tekst wordt niet meer op voorhand opgenomen op tape. Er ziten enkele stevige discussies in het stuk, die hevigheid moet je rechtstreeks kunnen overbrengen. Tot slot willen we ook onze Schelde mee in de scène betrekken. In het verleden zat het publiek met de rug naar dit prachtige stukje natuur, daar brengen we verandering in."


"Alles samen hebben we voor Passie 2020 zo'n 80 acteurs nodig, waarvan 27 sprekende rollen. We zoeken mensen van verschillende leeftijden met een hart voor theater. Ervaring is niet vereist, een flinke dosis goesting wel. We organiseren audities op 17 en 18 november, inschrijven kan via onze website. Ook wie graag achter de schermen aan de slag wil als medewerker, kan ons dit laten weten. De repetities starten vanaf september 2019, de opvoeringen vinden plaats in maart en april 2020.


www.passie2020.eu