Nieuwe huisvuilzakken worden niet duurder, wel kleiner

De nieuwe huisvuilzakken worden in Bornem niet duurder, maar wel kleiner
Ivarem De nieuwe huisvuilzakken worden in Bornem niet duurder, maar wel kleiner
De nieuwe huisvuilzakken van de gemeente Bornem worden vanaf volgend jaar 20 procent kleiner. “We willen de prijs niet optrekken, maar moesten wel op zoek naar een compensatie.De vaste afvalbelasting daalt, net als de prijzen van de blauwe en roze zakken”, zegt burgemeester Kristof Joos (N-VA).

“De vaste afvalbelasting van Ivarem voor het hele grondgebied daalt vanaf 2020 van 54 naar 49 euro. Bovenop werd er een reeks maatregelen uitgewerkt, waardoor heel wat extra kortingen mogelijk zijn. Op deze vaste afvalbelasting kwam in het verleden immers heel wat kritiek van inwoners: zij vonden het niet correct dat bijvoorbeeld een alleenstaande evenveel moest betalen als een gezin van vijf”, legt Joos uit.

Roze en blauwe zak

“Het variabele gedeelte van de afvalbelasting mag elke gemeente zelf invullen. In Bornem ligt op dit moment een voorstel op tafel, dat in december zal voorgelegd worden aan de gemeenteraad. In dit voorstel dalen de prijzen van de blauwe en roze zakken van 2,50 euro per rol naar 1,50 euro per rol. Op die manier willen we inwoners aanmoedigen om nog meer te sorteren en recycleren. Maar er was elders een aanpassing nodig om weer een evenwicht te krijgen.”

De nieuwe huisvuilzakken worden in Bornem niet duurder, maar wel kleiner
David Legreve De nieuwe huisvuilzakken worden in Bornem niet duurder, maar wel kleiner

20 procent kleiner

“De prijzen van de huisvuilzakken konden niet lager, maar we wilden de prijs ook niet laten stijgen. Daarom hebben we ervoor gekozen vanaf 2020 de huisvuilzakken 20 procent kleiner te maken. We merken dat zeker niet alle zakken die onze inwoners buiten zetten, helemaal vol zitten of het maximumgewicht van 15 kilogram halen. Wie de zak nu beter vult, zal dus niets merken van deze aanpassing.” De nieuwe huisvuilzakken zullen te koop aangeboden worden vanaf volgend jaar. Er wordt een overgangsperiode voorzien. De oude zakken mogen nog gebruikt worden tot en met eind juni 2020. Wie grotere hoeveelheden heeft aangekocht, kan deze per volledige rol omruilen in de verschillende verkooppunten in de gemeente.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hendrik Somers

    Grijze zakken in de supermarkt kosten 1 euro voor 10 stuks. Bushokjes en openbare vuilnisbakken genoeg, ze zullen uitpuilen.

  • Gaby Vernimmen

    Indien de huisvuilzakken 20% kleiner worden betekent dit een stijging in de prijs van 20%! En met de vermindering van de vaste afvalbelasting, €5 op 1 jaar en de roze en blauwe zakken, €1, compenseert geen 20%! Schandalig!