Natuurpunt toont inheemse zoogdieren

Diemer Vercayie en Julie Demeulemeester van Natuurpunt gaan op onderzoek in op het domein d'Ursel.
Foto David Legreve Diemer Vercayie en Julie Demeulemeester van Natuurpunt gaan op onderzoek in op het domein d'Ursel.
Op zaterdag 30 en zondag 31 mei palmt Natuurpunt het kasteeldomein d'Ursel in Hingene (Bornem) in voor 'Wild in Vlaanderen'. "Tijdens wandelingen en een doe-zoektocht ontdek je de wereld van de verschillende zoogdieren op en rondom het domein", zegt Diemer Vercayie van Natuurpunt.

"Een olifant of giraf heeft -dankzij de populariteit van de dierenparken- nog amper geheimen voor ons. Maar tegelijk kennen mensen nog amper de inheemse zoogdieren. Zij komen enkel in het nieuws wanneer ze voor problemen zorgen, zoals een vos die kippen doodt. Met 'Wild (in) Vlaanderen' zet Natuurpunt de wilde zoogdieren in onze eigen Vlaamse natuur eens in de kijker, op en rondom domein d'Ursel zijn er dat héél wat", aldus Vercayie. "De kerk van Hingene vlakbij is de thuis van een kolonie vleermuizen. We wonen zaterdagavond het uitvliegen van deze lichtste zoogdieren bij, werken met een 'batdetector', plaatsen een nachtvlinderval om het voedsel van de vleermuizen te vangen en meer. De allerkleinste zoogdieren ontdekken we tijdens de muizenwandeling, we zoeken dan de vallen op waarin we muizen levend vangen. Een fietstocht op het Noordelijk Eiland toont de grote grazers zoals konikpaarden en heckrunderen, tijdens de baggertocht in de Scheldeschorren leer je alles over de otter, bever, waterspitsmuis en bruinvis. Zondagnamiddag vindt op het kasteeldomein onze grote doe-zoektocht plaats."

Databank

"Voor Natuurpunt is het niet enkel belangrijk om iedereen te laten kennismaken met deze inheemse zoogdieren, maar ook om te weten wat overal aanwezig is. Daarom richtten we de site www.waarnemingen.be op, waar onze eigen studiedienst én een heleboel vrijwilligers informatie op verzamelen. Dankzij de smartphone is dit veel gemakkelijker geworden, we ontwikkelden een eigen app zodat iedereen meteen informatie en een foto kan plaatsen. Onze website is nu de grootste databank van het land, onder andere de overheid gebruikt deze gegevens en daar zijn we best fier op." Wild (in) Vlaanderen, 30 en 31 mei 2015 op kasteeldomein d'Ursel in Hingene. Info: www.wildinvlaanderen.be.


(EDT)