Lenka neemt het op voor gepeste broer (16): “Ik walgde van de haatreacties op een foto op zijn sociale media”

Kiyan heeft al een tijd last van cyberpesten. Zijn zus Lenka neemt het voor hem op via sociale media en haar bericht wordt massaal gedeeld. Kiyan krijgt heel veel positieve reacties.
Photo News Kiyan heeft al een tijd last van cyberpesten. Zijn zus Lenka neemt het voor hem op via sociale media en haar bericht wordt massaal gedeeld. Kiyan krijgt heel veel positieve reacties.
Nadat enkele ‘cyberbullies’ haatreacties hadden gepost bij een foto van de zestienjarige Kiyan De Laet uit Hingene (Bornem), pende zijn oudere zus Lenka (18) haar emoties neer op Twitter. “Mijn broer wordt al een hele lange tijd gepest en moest hiervoor al meerdere keren worden opgenomen in de jeugdpsychiatrie”, vertelt ze. “Al die walgelijke reacties maakten me boos. Met het bericht wou ik aantonen hoe sociale media vandaag de dag worden misbruikt door cyberbullies.”

En of haar aanpak werkte. Het bericht op Twitter werd massaal gedeeld en de Instagram-account van Kiyan ontplofte. Kiyan kreeg er plots tientallen volgers bij en zijn foto op Instagram werd overspoeld met duizenden likes. De negatieve reacties maakten dan weer plaats voor hartjes én talrijke positieve berichten. “Dit resultaat had ik niet verwacht en Kiyan ook niet”, lacht Lenka. “Maar het steekt in ieder geval een stevig hart onder de riem.” 

Kiyan wordt momenteel nog steeds begeleid door jeugdpsychiaters. Het gevolg van jarenlange pesterijen. “Al vanaf het eerste middelbaar viseerden enkele pesters mijn broer”, legt Lenka uit. “Hij kreeg dreigbriefjes en werd af en toe soms geslagen. Hij veranderde van school maar de pesterijen stopten niet.” Afgelopen donderdag postte de zestienjarige een foto van zichzelf op zijn Instagram-account en vrijwel meteen daarna begonnen de online pesters met het sturen van de haatreacties. 

RV

Machteloos

“Ik begreep echt niet waarom mensen zoiets doen. Waar zijn die jongeren mee bezig? Ik was boos maar ik voelde me ook zo machteloos”, zegt Lenka. “Pesterijen gebeurden vroeger ook al en vaak op school. Maar wanneer het spuigaten uitliep, greep de school in. Jammer genoeg stopt het sinds kort niet meer na de schooluren én gaan jongeren ook vanuit thuis verder met het pesten. Ik wou dit aankaarten.”

Kiyan las intussen ook de haatreacties bij zijn foto op Instagram. Zus Lenka belde hem meteen op. “Ik hoorde dat hij erg aangedaan was maar hij hield zich sterk. Ik benadrukte dat hij de foto niet mocht verwijderen en hij er zich niet slecht bij moest voelen”, luidt het nog. Na het telefoontje schreef Lenka haar gevoelens en gedachten van zich af op Twitter waarna het bericht letterlijk de hele wereld rondging. “Zelfs enkele bekende Nederlandse YouTubers hebben hem al en bericht gestuurd”, aldus Lenka. “Het doet hem deugd.”

Kiyan heeft al een tijd last van cyberpesten. Zijn zus Lenka neemt het voor hem op via sociale media en haar bericht wordt massaal gedeeld. Kiyan krijgt heel veel positieve reacties.
Photo News Kiyan heeft al een tijd last van cyberpesten. Zijn zus Lenka neemt het voor hem op via sociale media en haar bericht wordt massaal gedeeld. Kiyan krijgt heel veel positieve reacties.

Koekje van eigen deeg

Enkele online pesters kregen intussen al een koekje van eigen deeg. “Voor alle duidelijkheid. Dit was niet mijn bedoeling. Ik wilde hen voornamelijk laten inzien dat wat ze doen, niet ok is”, gaat Lenka verder. Sommige van de pesters namen na het bericht op sociale media ook zelf al contact op met de achttienjarige zus van Kiyan. “Ze reageren natuurlijk boos en gebruiken daarbij opnieuw dreigende taal”, klink het. “Maar ik probeer hen gewoon op een rustige manier uit te leggen dat ze moeten stoppen met deze pesterijen.”

Lenka hoopt dat met het delen van haar verhaal én vooral dat van haar broer op sociale media, dat ‘cyberbullying’ bespreekbaar is en blijft. Ook op school. “Ben je een slachtoffer van online pesterijen? Praat er over”, besluit Lenka. “Probeer er je niet door te laten raken en laat je zeker niet doen. Je staat er niet alleen voor. Maar vooral: geef nooit op!”

RV21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Angelo Cabooter

  En klacht indienen bij de politie, da's teveel gevraagd zekers?? Ik werd ook ooit eens gepest door een persoon van mijn school via Messenger. Ik had hem niet als vriend op sociale media, maar hij zocht mij op en stuurde pestberichten en spraakberichten. Heb toen bij de politie klacht ingediend en die berichten als bewijs getoond aan de politie. De politie had toen contact opgenomen met die persoon, en het gepest stopte direct.

 • Iwan Schrauwen

  gelijk of ongelijk weet ik niet maar persoonlijk heb ik liever één echte vriend dan 10000 op sociale media

 • Karel Delcroix

  Heel simpel .... Stop met dingen op i telenet te zetten. Weet je, er bestaat nog een hele mooie en grote en realistischer wereld buiten internet!

 • Paul Philippaerts

  Waarom worden de namen van die pestkoppen niet doorgegeven. Privacy rechten van de mens komen altijd naar voor in het belang van misdadigers. Helaas bestaan er ook een hoop achterlijke kiekens, en vroeger vielen die minder op. Maar de sociale media zijn nu eenmaal ook een stuk vuilbak. En onze regeerders kennen daar niks van, eu is er niet voor gewone mensen dus je moet geen maatregelen verwachten.

 • Andy Van de Velde

  Lang leve de verrijking van het internet en social media.... ik ben benieuwd wat er nog allemaal op ons afkomt