Kasteeldreef d’Ursel krijgt nieuwe bomen

HINGENE Aanplanting van de nieuwe bomen in kasteeldomein d'Ursel
David Legreve HINGENE Aanplanting van de nieuwe bomen in kasteeldomein d'Ursel
Het kasteeldomein d’Ursel in Hingene (Bornem) heeft voortaan een eikendreef. Donderdag gingen 38 bomen langs weerskanten van het wandelpad aan de Kleine Hinckstraat de grond in.

“Alle bomen in onze vroegere essendreef bleken aangetast door de ‘essentaksterfte’. Dat is een agressieve schimmelziekte, waarvan de bomen niet kunnen herstellen. De ziekte zorgde ervoor dat de essen hun grote takken verloren, en soms zelfs helemaal omvielen. In ons bos is dat niet zo’n probleem, maar langs een wandeldreef wordt dit natuurlijk meteen een pak gevaarlijker”, zegt Koen De Vlieger van kasteel d’Ursel.

“Daarom lieten we vorig jaar de essendreef volledig rooien. We besloten om er niet opnieuw essen te planten, omwille van die gevoeligheid voor ziektes. Ons kasteeldomein heeft al een platanendreef en een beukendreef, daarom kozen we deze keer voor eik. We lieten 38 bomen aanrukken met een stamomtrek van 25 tot 30 centimeter. Op de plantage zagen het er best grote exemplaren uit, nu we ze tussen de kanjers in ons bos zien staan merken we pas hoe klein deze boompjes nog zijn. Donderdag werden ze met een kraan mooi in de voorbereide plantgaten gezet, waar ze de komende honderd jaar flink kunnen groeien.”

“Deze plantactie is weer een stap in het grotere beheersplan voor het park. Dat park was net als het kasteel zelf in de loop der jaren fel verwaarloosd. Toen de provincie Antwerpen het kasteeldomein onder haar hoede nam, lag de prioriteit bij de renovatie van het gebouw zelf. Nu is ook de rest van het domein aan de beurt.”

HINGENE Aanplanting van de nieuwe bomen in kasteeldomein d'Ursel
David Legreve HINGENE Aanplanting van de nieuwe bomen in kasteeldomein d'Ursel1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frans Cuvée

    Het is ongelofelijk hoe ze op korte tijd heel dat park aan het verkloten zijn.....het was er vroeger zo mooi, nu is het er dood. En wat de gerooide bomen betreft: nooit een grote tak op de grond zien liggen, maarja, wie is de burger he. Vroeger maakte ik graag de rit naar Hingene om er te wandelen, nu zoek ik liever andere oorden op. Bedankt provincie!!!