Hulpdiensten waken samen over veiligheid van wandelaars

Commandopost van de hulpdiensten tijdens de Dodentocht
David Legreve Commandopost van de hulpdiensten tijdens de Dodentocht
Weinig deelnemers staan er echt bij stil, maar naast de organisatie waken ook de hulpdiensten massaal mee over de Dodentocht. “We zijn op alle mogelijke scenario’s voorbereid, maar hopen natuurlijk dat we nooit moeten uitrukken”, klinkt het.

Ver weg van de drukte buiten, zitten politie, brandweer, het Rode Kruis, de noodplanningsambtenaar én de Dodentocht-organisatie samen in een commandopost. Van hieruit houden zij van vrijdagavond 18 uur tot zaterdagavond 22 uur het evenement met 13.000 wandelaars en duizenden supporters nauwgezet in de gaten.

Commandopost van de hulpdiensten tijdens de Dodentocht
David Legreve Commandopost van de hulpdiensten tijdens de Dodentocht

“We werken met vaste camera’s in Bornem-centrum en de startzone, bovenop wordt een politiehelikopter naar de drukste punten gestuurd. Dat kan de verkeersstroom op de N16 zijn, de startszone waar plots erg veel beweging is...”, somt Dodentocht-voorzitter Dré De Clerck op.

Start=stress

“Het grootste stressmoment is de start zelf, en ook de eerste uren zijn cruciaal. Na middernacht zijn de wandelaars op weg en de meeste supporters vertrokken, en neemt de druk wat af. Toch staan alle hulpdiensten meer dan 24 uur lang met meerdere ploegen paraat om uit te rukken wanneer nodig.”

“We zijn -zeker na de terrorismedreiging van de voorbije jaren- voorbereid op alle mogelijke scenario’s. De voorbije edities verliepen op enkele incidenten na veilig en vlekkeloos, en dat is allesbehalve vanzelfsprekend met een evenement waar duizenden mensen aan deelnemen.”

Commandopost van de hulpdiensten tijdens de Dodentocht
David Legreve Commandopost van de hulpdiensten tijdens de Dodentocht1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Anton Van Zantvliet

    Te laat voor mee te doen , geen 21ste keer .... voel me wat depressief , de afkickverschijnselen spelen mij nu wat parten.... komt wel in orde na een paar dagen , hopelijk