Honderden katalysatoren gestolen bij voormalige autohandelaar

De gereedschapskoffer van Frankie werd opengebroken en leeggeroofd
Facebook Frankie Smet De gereedschapskoffer van Frankie werd opengebroken en leeggeroofd
Bij voormalig autohandelaar Frankie Smet (53) uit Sint-Amands hebben dieven enkele honderden katalysatoren gestolen. Verder namen ze ook nog werkmateriaal mee. Volgens de vijftiger loopt de buit gemakkelijk op tot zo’n honderdduizend euro.

De inbraak werd maandag vastgesteld door de vrouw van Frankie. “Zij ging samen met iemand anders de loods leegmaken. De loods werd verkocht”, getuigt Frankie. “Er was een raampje uitgestampt en mijn gereedschapskoffer werd opengebroken. Deze was op slot gedaan. Ze hebben er al mijn werkmateriaal uitgehaald.” De buit van de gestolen werktuigen loopt mogelijk op tot een zestigduizend euro. “Maar het gereedschap heeft vooral emotionele waarde”, zucht Frankie. “Verschillende spullen heb ik sinds mijn achttiende. Dat doet pijn.”

Katalysatoren

Naast het gereedschap gingen de dieven ook nog aan de haal met enkele katalysatoren. Volgens de 53-jarige lager er tussen de 400 en 500 katalysatoren. “Zij zijn allemaal weg”, klink het nog. Een katalysator is een onderdeel van de auto-uitlaat en maakt de uitlaatgassen minder schadelijk voor het milieu. Het bevat enkele edelmetalen zoals platina, palladium en rhodium. “En die materialen zijn bij dieven erg gegeerd. Een katalysator breng gemakkelijk tussen de 60 en 300 euro op”, legt Frankie uit. 

De 53-jarige autohandelaar stopte zo’n twee jaar geleden met zijn zaak. De loods waar de inbraak plaatsvond is al een tijdje afgesloten en verzegeld. Toch hield dat de inbrekers niet tegen. “En het is ook niet de eerste keer”, besluit Frankie. “In het verleden hebben ze al zeker een dertigtal keren ingebroken.” Intussen diende de autohandelaar al een klacht in en startte de lokale politiezone van Klein-Brabant een onderzoek op. 

Zelf roept hij op de sociale mediasite Facebook op om ofwel met hem, ofwel met de politie contact op te nemen indien er iemand een katalysator komt aanbieden. Voorlopig nog zonder succes. Wanneer de diefstal effectief plaatsvond, is niet geweten. Mogelijk in een tijdspanne van gisteren tot twee weken geleden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.