Einde van een (CD&V-) tijdperk

N-VA EN IEDEREENBORNEM BESTUREN SAMEN, KRISTOF JOOS WORDT BURGEMEESTER

De hoofdrolspelers van de nieuwe coalitie, met in het midden toekomstig burgemeester Kristof Joos.
Foto David Legreve De hoofdrolspelers van de nieuwe coalitie, met in het midden toekomstig burgemeester Kristof Joos.
De kogel is door de kerk: N-VA en IEDEREENBORNEM besturen vanaf januari samen de gemeente Bornem, Kristof Joos (N-VA) wordt de nieuwe burgemeester. CD&V - de partij die een halve eeuw onafgebroken aan de macht was - moet nu plaatsnemen op de oppositiebanken.

"De kiezer had de kaarten moeilijk geschud: van de 29 zetels in de gemeenteraad gingen er zondag 10 naar CD&V, 10 naar IEDEREENBORNEM, 4 naar N-VA en 3 naar Vlaams Belang. CD&V was - met nipt 40 stemmen meer - de grootste partij, dus we hebben dagenlang gewacht op een uitnodiging voor een gesprek. Op woensdag hebben we uiteindelijk zélf contact opgenomen om toch minstens eens samen rond de tafel te zitten, men ging ons voorstel bij CD&V 'bekijken'. Daarna werd het opnieuw stil", zegt Jurgen De Maeyer van IEDEREENBORNEM. De partij zat ondertussen wél aan tafel met N-VA, dat met 4 zetels dus de sleutel in handen had.


De onderhandelingen werden donderdagavond uiteindelijk afgerond, het bestuursakkoord is ondertekend en de mandaten zijn verdeeld: Kristof Joos (N-VA) wordt de nieuwe burgemeester van Bornem, zijn partijgenote Saadet Gülhan wordt 4e schepen. IEDEREENBORNEM krijgt 4 schepenen in het nieuwe college: Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Stefaan De Landtsheer en Nicole van Praet. Daarmee bleef het interne evenwicht tussen rood, blauw, groen en onafhankelijk binnen het gezamenlijke project mooi bewaard.

Verbinden

"We willen de inwoners van Bornem terug met elkaar verbinden in plaats van tegen elkaar op te zetten. Communicatie en inspraak worden daarom grote focuspunten. Ook de kracht van de gemeenteraad willen we opnieuw opwaarderen", zegt Kristof Joos. "Verder maakten we al ruwweg volgende verdeling: N-VA zal focussen op veiligheid, mobiliteit en financiën, IEDEREENBORNEM gaat voor ruimtelijke ordening en lokale economie. De komende weken werken we samen verder om de speerpunten van IEDEREENBORNEM en de actieplannen van N-VA in één groot plan te gieten. Tijdens onze onderhandelingen al was duidelijk dat onze programma's elkaar voor een groot deel overlappen, dus problemen verwachten we hier niet."

Grote stap

Voor Joos persoonlijk is dit een heel grote stap. "Ik geef mijn job op en word fulltime burgemeester. Ik heb er vanzelfsprekend even over moeten nadenken, maar mijn goesting en ambitie zijn enorm groot. Ik kan ook rekenen op een heel gedreven team. We weten dat we met 14 van de 27 zetels een krappe meerderheid hebben, het wordt een uitdaging om iedereen elke keer mee te hebben en aan boord te houden. Maar net dat is de essentie van samenwerken - ook in de politiek: over alle partijen en deelgemeenten, achtergronden en meningen heen een oplossing zoeken waar iedereen zich in kan vinden", besluit de toekomstige burgervader.