Dodentocht voert inschrijvingsstop in

VANAF VOLGEND JAAR NOG MAXIMAAL 13.000 DEELNEMERS

De Dodentocht kon dit jaar rekenen op bijna 14.000 stappers.
Foto Frederik Van Genechten - Thinksmart.be De Dodentocht kon dit jaar rekenen op bijna 14.000 stappers.
Voortaan zullen nog maximaal 13.000 stappers deelnemen aan de Dodentocht in Bornem. De organisator voert een deelnemerslimiet in omwille van de veiligheid en het comfort van de wandelaars. Omwille van dezelfde reden verhuist de startplaats ook van het Abdijplein naar domein Breeven.

Hoewel de organisator voor de afgelopen 48ste editie voor het eerst enkel met online inschrijvingen werkte, sneuvelde opnieuw het deelnemersrecord. Bijna 14.000 wandelaars schreven zich in. "Terwijl het net de bedoeling was van de maatregel om het aantal deelnemers te verlagen. Vandaar dat we hebben beslist om een stop in te voeren. Voortaan zullen nog maximaal 13.000 deelnemers de Dodentocht kunnen stappen", zegt woordvoerder Thomas D'hondt.

Te druk

De maatregel komt er op vraag van de veiligheidsdiensten, maar ook op vraag van de wandelaars zelf. Zij klagen al jaren dat het vertrek té druk is. "Alles zat geconcentreerd op dat ene plein en om eraf te geraken, moesten ze door een smalle straat, een flessenhals waar alles vastliep. Vandaar dat we de startlocatie verhuizen naar domein Breeven. Daar kunnen we twee zones inrichten voor telkens 6.500 deelnemers. Die kunnen we beter in het oog houden en er is meer ruimte. Om het wachten te verzachten - sommige wandelaars zijn al uren op voorhand aanwezig - richten we een comfortzone in op de terreinen rond het zwembad waar ze rustig kunnen chillen."

Parcourswijziging

Beide zones zullen wel gelijktijdig vertrekken om 21 uur, maar dat is minder een probleem omdat de straten rondom minder smal zijn. De aankomst blijft wél op het kerkplein.


Overigens wijzigt ook het parcours. In plaats van twee doortochten door Bornem zal er nog slechts een lokale ronde zijn. "Bij de eerste was er nog veel volk om de stappers aan te moedigen, maar daarna liep Bornem leeg", verklaart de woordvoerder de wijziging. De Dodentocht vindt plaats op 10 augustus. Inschrijven kan van 1 februari om 13 uur tot en met 15 juli 23.59 uur of tot de limiet van 13.000 deelnemers is bereikt. De organisatie bekijkt nog wat ze kan doen om de doorverkoop van tickets, soms aan woekerprijzen, te regelen. "We gaan iets uitwerken om het te counteren, maar veel kan ik daar voorlopig nog niet over zeggen omdat we daar nog niet uit zijn. We zullen ook bekijken of we vrijgekomen plaatsen opnieuw beschikbaar kunnen maken."