CD&V vraagt gemeente om wéér borg te staan voor KSV Bornem: “Lening van 70.000 euro om seizoen af te sluiten”

KSV Bornem
Marc Aerts KSV Bornem
CD&V vraagt de gemeente Bornem om opnieuw borg te staan voor een lening aan voetbalclub KSV Bornem. “Er is 70.000 euro nodig om het seizoen volledig af te sluiten”, aldus Luc De boeck (CD&V). “De afspraak was duidelijk: er mogen géén bijkomende schulden gemaakt worden. We kunnen dit niet blijven doen”, reageert burgemeester Kristof Joos (N-VA).

KSV Bornem vond in 2017 een investeerder die de club het nodige geld wou lenen om uit de financiële problemen te geraken. Maar tegenover de nodige 400.000 stond een borgstelling van de gemeente Bornem. Voor de schulden van KSV Bornem aan de gemeente - nog eens zo’n 230.000 euro - werd een afzonderlijk afbetalingsplan opgemaakt.

Het plan met borgstelling en terugbetaling werd eind 2017 op de gemeenteraad goedgekeurd door CD&V, sp.a en B-Democratisch. N-VA en Groen stemden tegen. Aan de deal waren voorwaarden verbonden: KSV Bornem mag geen nieuwe schulden maken en de terugbetaling moet correct gebeuren.

Vorige week raakte echter bekend dat de voetbalploeg anderhalf jaar na die goedkeuring nog altijd niet gestart was met de terugbetaling aan de gemeente Bornem. Eén dag nadat het nieuws de media haalde, werd er wél geld gestort. “De terugbetaling was inderdaad een probleem, maar de afbetalingen naar de privé-investeerder zijn wel correct gebeurd”, klonk het.

BORNEM - In 2017 werd de financiële steun van de gemeente aan KSV Bornem goedgekeurd, de supporters wachtten toen in spanning de stemming af.
David Legreve BORNEM - In 2017 werd de financiële steun van de gemeente aan KSV Bornem goedgekeurd, de supporters wachtten toen in spanning de stemming af.

Tijdens de gemeenteraad van dinsdagavond werd duidelijk dat de club zich ook niet aan het tweede deel van de afspraak kan houden. “Het financieel plan dat in 2017 werd opgesteld, kan niet volledig kan gehaald worden. Er werd hard gewerkt, maar de rekening van dit seizoen klopt niet helemaal. Daarom vraagt KSV Bornem om de toestemming om een nieuwe lening van 70.000 euro af te sluiten, mét borgstelling van de gemeente Bornem. Zo kan men het nieuwe seizoen op een goede manier starten”, aldus Luc De boeck.

Indien KSV Bornem deze lening niet kan krijgen,
dan zullen we de stekker uit de club moeten trekken.
Bovendien staan al onze jeugdspelertjes dan op straat

Luc De boeck, oud-burgemeester van Bornem (CD&V)

“Indien KSV Bornem deze lening niet kan krijgen, dan zullen we de stekker uit de club moeten trekken. Op dat moment zal de gemeente Bornem als borgsteller het volledige bedrag moeten ophoesten. Bovendien staan al onze jeugdspelertjes dan op straat. Is dit wat de meerderheid wil?”

“Mijnheer De boeck, u trekt de kaart van de chantage”, reageerde burgemeester Kristof Joos. “U wist al in september 2018 - vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen - dat deze 70.000 ontbrak. U hield dit nieuws maandenlang stil en ondernam geen actie tot nu. Het is erg flauw om de bal nu in ons kamp te leggen.”

De afspraak bij de vorige borgstelling was duidelijk:
er zouden geen nieuwe schulden gemaakt worden

Kristof Joos, burgemeester van Bornem (N-VA)

“De afspraak bij de vorige borgstelling was duidelijk: er zouden geen nieuwe schulden gemaakt worden. Het is de voorzitter van KSV Bornem zelf die het geld nu zou willen ophoesten: als de man toch zoveel vertrouwen heeft in het financiële plan, waar is deze borg dan voor nodig? Er wordt nog maar eens om ons vertrouwen gevraagd, maar dat vertrouwen is beschadigd.”

Na een schorsing van de gemeenteraadszitting besloot CD&V uiteindelijk om het punt niet ter stemming voor te leggen. “Wél vragen we op korte termijn - nog deze week - een overleg tussen KSV Bornem en de gemeente over dit dossier. Zo heeft iedereen zo snel mogelijk duidelijkheid”, aldus de christendemocraten. “Wij staan altijd open voor constructieve voorstellen”, besloot Joos.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • frans van gompel

  degoutant Luc, en dan nog de jeugdspelertjes misbruiken, alsof die het geld hebben opgedaan.

 • Frans Meyer

  Ja Luc jongen, om het in boerentermen te zeggen: de mest komt bovendrijven he. Jarenlang sinterklaas liggen spelen met het geld van de mensen en uiteindelijk komt je pure incompetentie boven. En te beseffen dat door je stommiteiten een volledige partij op de oppositiebanken zit nu.....

 • Marc Van Cutsem

  Gewoon schandalig en dat de voedselbank meer arme mensen over de vloer krijgt , laat die voetbal club gewoon falliet gaan en bouw op het voetbalveld sociale woningen .

 • Yvan Michiels

  Stekker er maar uit!! . Gelijkheid voor alle sportverenigingen verenigingen in bornem. Danku wel cd&v voor de schulden die wij als werkman weer kunnen ophoesten

 • Lies Yannis

  Als Lucske da voor de verkiezing had aangehaald, had hij helemaal geen stemmen gehad jarenlang wanbeleid van de clubleiding gesteund Luc en Jef... men oogst wat men zaait...