Buurtcomité ‘Houd Hingene uit de Wind’ haalt slag thuis: Bornem geeft negatief advies voor bouw windturbine

Actiegroep 'Houd Hingene uit de Wind' voerde eerder al actie tegen de komst van een windturbine.
Marc Aerts Actiegroep 'Houd Hingene uit de Wind' voerde eerder al actie tegen de komst van een windturbine.
De gemeente Bornem heeft negatief advies gegeven voor de bouw van een windturbine op de site van Solucious langs de N16 in Bornem. “Deze windturbine hoort niet thuis op die plaats”, zegt schepen voor Ruimtelijke Ordening Jurgen De Maeyer (IEDEREENBORNEM). Buurtcomité ‘Houd Hingene uit de Wind’ trakteerde de raad vanuit de zaal prompt op een luid applaus. De definitieve beslissing is nu aan het Antwerpse provinciebestuur. 

Eoly, de groene energieproducent en -leverancier van Colruyt Group, wil een windturbine bouwen in het industriegebied langs de N16 in Bornem. Dat is niet naar de zin van buurtbewoners, die daarop de actiegroep ‘Houd Hingene uit de Wind’ opgericht hebben. Ze vrezen voor slagschaduw en geluidshinder. De voorbije weken verzamelden de actievoerders 555 bezwaarschriften en een petitie met 1.250 handtekeningen tegen het windmolenproject.

Negatief advies

Dinsdagavond stond de erfdienstbaarheid in de lucht voor overhangende wieken op de agenda van de Bornemse gemeenteraad. Omdat de turbine zo dicht bij de openbare weg komt te staan, zouden de wieken namelijk overhangen over een deel van de Woestijnstraat. De gemeenteraad verwees niet alleen die erfdienstbaarheid naar de prullenmand, het schepencollege deelde het publiek meteen ook mee dat het negatief advies zou geven aan de provincieraad. “We hebben ons voor deze beslissing gebaseerd op de opmerkingen en adviezen van experts, buurtbewoners en ervaringsdeskundigen. Verder hebben we de bezwaren bestudeerd die ingediend werden tijdens het openbaar onderzoek”, legt schepen voor Ruimtelijke Ordening Jurgen De Maeyer (IEDEREENBORNEM) uit.

De site van Solucious langs de N16 in Bornem.
rv De site van Solucious langs de N16 in Bornem.

Opgelucht

“De Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening leverde een negatief advies in het dossier, ook de Bornemse milieu-adviesraad maakte ons een reeks bezorgdheden over. Tot slot bespraken we dit onderwerp tijdens een aparte gemeenteraadscommissie. Op basis van al die informatie hebben we besloten dat zo'n windturbine niet aangewezen is op deze locatie. We zullen daarom negatief advies afleveren aan de provincie, dat de uiteindelijke beslissing zal moeten nemen.”

Koen Van de Moortel van actiegroep ‘Houd Hingene uit de Wind’ reageert opgelucht: “We zijn blij met deze unanieme beslissing van de gemeenteraad en met het feit dat er geluisterd werd naar de inwoners van Hingene. Hopelijk volgt het provinciebestuur nu het advies van de gemeente. De afkeuring van de erfdienstbaarheid is gelukkig al een serieuze rem op dit dossier.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bert Willems

    Nu nog de geluidsoverlast van de N16 verminderen ! Trajectcontrole dringt zich op om de wegpiraten helt toe te roepen en de leefbaarheid nabij de N16 te verbeteren.