Boomgaard Sint-Bernardusabdij brengt haast verdwenen fruit

Paul Segers en Paul Ielegems aan het werk in de Boomgaard Abt Leo Van Schaverbeeck in Bornem.
Wannes Vansina Paul Segers en Paul Ielegems aan het werk in de Boomgaard Abt Leo Van Schaverbeeck in Bornem.
De voormalige Sint-Bernardusabdij in Bornem beschikt opnieuw over een boomgaard. De drie initiatiefnemende aspirant-natuurgidsen, abt Leo en de sponsorende omwonenden, huldigden zaterdag de 38 fruitbomen in.

De Boomgaard Abt Leo Van Schaverbeeck werd zaterdag ingezegend. Op de plek waar voorheen een verwilderde bomenkwekerij was, werden afgelopen week 38 hoogstammen gezet. Medewerkers zetten de dag van de inhuldiging nog een bijenvriendelijke haag rondom.

De Boomgaardenstichting zorgde voor rassen die van oudsher aan de abdij groeiden. Twee verdienen een bijzondere vermelding: de Sint-Bernardus-appel, waar cider van werd gemaakt, en de citroenappel. Beide soorten waren nagenoeg volledig verdwenen. Aan de aanleg ging ook historisch onderzoek vooraf om alles zo authentiek mogelijk te kunnen aanleggen.

Het initiatief voor de boomgaard werd genomen door Jan De Bock, Tom Van Bel en Lieve Willaert en kreeg de steun van verschillende overheden, verenigingen en organisaties. Zestig mensen uit de buurt deden een financiële bijdrage en krijgen een jaarlijkse picknick in ruil met bijvoorbeeld appelsap en confituur van de boomgaard.

Huize De Steiger zal de boomgaard uitbaten, Velt zal instaan voor de snoei en Natuurpunt zorgt voor de nodige natuurelementen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.