Basisschool opent 'Lego Studio'

KINDEREN LEREN OP CREATIEVE WIJZE OVER WETENSCHAPPEN EN TECHNIEK

Met deze robotjes leren de leerlingen spelenderwijs programmeren, creatief denken en samenwerken.
Foto Marc Aerts Met deze robotjes leren de leerlingen spelenderwijs programmeren, creatief denken en samenwerken.
De O.L.V. Presentatieschool in Bornem heeft een 'Lego Innovation Education Studio' geopend. "Met Lego leren de leerlingen op een creatieve manier wetenschap, wiskunde en creatief denken. Met een mobiele Lego-klas trekken we langs andere Bornemse scholen", zegt Dagmar Janssens van OLVP.

"We willen als school mee met het leren en werken in de 21ste eeuw. Niet meer uit het hoofd leren, maar wel probleemoplossend en creatief denken, samenwerken en flexibel omgaan met ICT. Onze leerkracht Techniek kwam daarom op het idee om met Lego aan de slag te gaan", zegt Janssens.


"We overlegden met de Lego-verdeler in België, en besloten twaalf robotten van 'Lego Education Mindstorm' voor +12-jarigen aan te kopen en vijftien pakketten 'Lego WeDO' voor +7-jarigen. Die investering - van maar liefst 15.000 euro - was enkel mogelijk door financiële steun van onze ouderraad van het secundair onderwijs en van de Lions Club Klein-Brabant. We testten onze robotten voor het eerst in het zesde leerjaar, en de leerlingen vonden het fantastisch. Toen wisten we dat dit project toekomst had."


"We startten dus een 'Lego Innovation Education Studio' en daar komt heel wat bij kijken. In een apart lokaal met Lego Education-materiaal bieden we workshops aan volgens de Lego-leermethode én worden onze leerkrachten ook opgeleid bij de speelgoedgigant. De deuren van onze 'Lego Innovation Education Studio' - de eerste in de provincie Antwerpen - openen op 6 mei. Die dag komt iemand van Lego speciaal uit Denemarken naar Bornem", klinkt het.


"Maar dat is natuurlijk slechts de eerste stap. De bedoeling is dat alle leerlingen uit het ASO, TSO en BSO tijdens de lessen techniek met Lego aan de slag gaan. Ook de meisjes springen massaal op de trein! We kochten intussen al verschillende uitbreidingspaketten, waarmee we de complexiteit van oefeningen kunnen aanpassen per leeftijd of studierichting. De leerlingen krijgen zo verschillende vakken samen: fysica wanneer ze de snelheid of weerstand moeten berekenen, wiskunde wanneer ze een vraagstuk moeten oplossen, ze leren bouwen, programmeren, probleemoplossend denken... De leerstof wordt zo speels aangeboden dat de leerlingen vaak zelfs niet merken dat ze aan het leren zijn."

Alle lagere scholen

"We beperken de Lego-lessen niet alleen tot onze eigen school. Met een mobiele klas trekken we naar alle lagere scholen van de vzw Katholieke Scholen Klein-Brabant, om ook daar de kinderen vanaf 7 jaar op een speelse manier te leren programmeren en wetenschappelijke experimenten te doen,", aldus Janssens. "Om nieuwe leerlingen en hun ouders te laten kennismaken met ons Lego-project, lanceren we meteen een leuke wedstrijd tijdens ons infomoment nu zaterdag (vandaag, red). We vragen bezoekers om met enkele Lego-blokjes een eendje te maken."


De OLVP-infomomenten voor leerlingen van het zesde leerjaar vinden vandaag plaats met rondleidingen om 9.30, 10.30 en 11.30 uur in de O.L.V. Presentatieschool, Kardinaal Cardijnplein 11 in Bornem.