“Ze hebben fouten begaan maar we moeten laten zien dat liefde het wint van haat”: Zus van gepeste tiener roept op om pesters geen haatberichten te sturen

Kiyan heeft al een tijd last van cyberpesten. Zijn zus Lenka neemt het voor hem op via sociale media en haar bericht wordt massaal gedeeld. Kiyan krijgt heel veel positieve reacties.
Photo News Kiyan heeft al een tijd last van cyberpesten. Zijn zus Lenka neemt het voor hem op via sociale media en haar bericht wordt massaal gedeeld. Kiyan krijgt heel veel positieve reacties.
Nadat ze het eerder opnam voor haar zestienjarige broer, neemt Lenka De Laet (19) uit Hingene (Bornem) het nu ook op voor de ‘pesters’ die haatreacties stuurden naar haar broer Kiyan. “Die jongens zijn jong. Ze verdienen een tweede kans. Net zoals wij hadden ook zij deze reactie niet verwacht”, klinkt het op Twitter.

“Even een oproep”, gaat de negentienjarige Lenka van start op Twitter. “Zou iedereen die de pesters haat- en dreigberichten stuurt, ermee willen stoppen? Ze hebben fouten gemaakt maar het is niet de bedoeling dat het pesten wordt verdraaid. Ze hebben hun fouten ingezien en hun excuses oprecht aangeboden.” Met dit bericht hoopt de negentienjarige Lenka dat internetgebruikers nu ook stoppen met het posten en versturen van haatberichten op en naar de sociale media van de pester. 

Dat die pesters haatberichten zouden krijgen, was helemaal de bedoeling niet. Ik wilde het probleem gewoon aankaarten

Lenka De Laet

Afgelopen weekend schreef Lenka de gevoelens van zich af nadat ze ontdekte dat enkele cyberbullies haar broer Kiyan viseerden. De jongere broer kreeg enkele haatreacties op een foto die hij postte. Lenka riep op om hiermee te stoppen. “Ik walgde van de zovele negatieve reacties dat ik moest ingrijpen”, klonk het. “Vroeger stopte pesten op school, maar nu gaat het verder en gaan de pesters ook thuis via het internet en de sociale media verder.”

Uitgewist

Op haar bericht van afgelopen weekend kwamen heel wat reacties. In een mum van tijd ging het bericht op Twitter de wereld rond. De Instagram-account van Kiyan ontplofte. De haatreacties op Kiyans accounts werden uitgewist door de vele positieve reacties en duizenden likes. “Een ongezien en onverwacht succes”, reageerden Lenka en haar broer. “We hadden het niet verwacht, maar dit steekt wel een hart onder de riem.” 

Alleen richtten enkele internetgebruikers zich na het oorspronkelijk bericht nu ook naar de onlinepesters en kregen ze een koekje van eigen deeg. De pesters kregen zelf haatberichten. “Maar dit was helemaal niet de bedoeling”, zegt Lenka. “Ik wilde het probleem gewoon aankaarten.” Enkele pesters namen intussen contact op met haar en haar broer Kiyan. Ze boden hun excuses aan. “Net zoals wij hadden ook zij deze reacties niet verwacht. Ook hen wil ik beschermen”, besluit Lenka. “Hopelijk wordt nu ook gestopt met het sturen van haatreacties naar hen.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Désiré Van Nieuwenhuyzen

    Dit is er nog eens eentje voor de rubriek "de hele week goed nieuws." Hoe die zus opkomt voor haar broer is hartverwarmend. Hopelijk betekent dit voor die jongen een keerpunt, in alle opzichten.

  • Paul Philippaerts

    Laat die maar eens lustig eten van het pap dat ze zelf hebben gereedgemaakt. Mensen leren niet van anderen, die leren alleen van wat ze zelf fout hebben gedaan en dan op hun donder hebben gekregen.

  • Michael Dimers

    Het spijt me beste meid maar je bent veel te goedgelovig om te denken dat die pesters oprecht spijt hebben ! Eens crapuul altijd crapuul is meer dan iets wat zomaar gezegd wordt !