"Wat je hier ziet, is nog écht"

HINGENE, WINTAM EN EIKEVLIET IN DE SPOTLIGHTS TIJDENS 'DORP IN DE KIJKER'

De Klein Akkerstraat, een soort Bokrijk in Hingene.
David Legreve De Klein Akkerstraat, een soort Bokrijk in Hingene.
De Bornemse deelgemeente Hingene en haar gehuchten Wintam en Eikevliet staan de komende maanden in de spotlights tijdens de zestiende editie van 'Dorp in de kijker', georganiseerd door de Landelijke Gilde. "Het vele groen en de open ruimte maken onze dorpen mooi, maar boven alles telt hier de authenticiteit: wat je ziet, is hier nog echt en origineel", klinkt het bij de inwoners.

De gilde met de langste naam, wordt wel eens grappend gezegd over de Landelijke Gilde Hingene-Wintam-Eikevliet. "Hoewel Wintam en Eikevliet gehuchten zijn van Hingene, zijn ze alledrie even belangrijk. Er kan of mag dus niet eentje ontbreken in onze naam. We sloegen dan ook met alle verenigingen van alle dorpen de handen in elkaar om van 'Dorp in de kijker 2016' een feestjaar te maken", zegt Wim Verheyden van de lokale Landelijke Gilde. "Het evenement werd in het leven geroepen door Landelijke Gilden nationaal. Het doel van deze samenwerking is om de sociale samenhang te verbeteren én aan buitenstaanders te tonen waar je dorp voor staat. En in Hingene, Wintam en Eikevliet is dat héél wat."

Een prachtige blik op Eikevliet.
David Legreve Een prachtige blik op Eikevliet.

"Nog steeds verrast"

Dat vinden ook de inwoners zelf, die nog dagelijks verstelt staan van de schoonheid van hun woonplaats. "Mensen komen van héél ver naar hier afgezakt, op zoek naar de rust en het groen. Ik woon hier al mijn hele leven en zelfs mij verrast het mooie van onze streek nog vaak", zegt Emmy Spiessens van taverne Sint Margaretha in Wintam. "Het zicht op de water is voor mij het mooiste plekje van het dorp, ik kijk daarom vooral uit naar activiteiten aan de zeesluis. Ook mooi is de samenwerking tussen de drie dorpen. Bij de oude generatie was er immers lang een serieuze kink in de kabel tussen Wintam en Hingene. Die is er nu gelukkig alleen nog maar bij gezamenlijke voetbalwedstrijden."

Eef en Tommy Pauwels van café In d'Oude Poort in Hingene.
David Legreve Eef en Tommy Pauwels van café In d'Oude Poort in Hingene.

Kasteel d'Ursel

In delicatessenzaak 't Kasteeltje in Hingene wordt lang gediscussieerd over het mooiste plekje van het dorp. "Het kasteel en parkdomein d'Ursel werd de voorbije jaren knap opgewaardeerd. Maar nog mooier zijn de eenvoudige dingen: de kleine kronkelstraatjes, de dreven met kasseien en oude bomen, de oude schuren en huizen die bewaard bleven en stilaan opgeknapt worden ... We wanen ons soms in Bokrijk, maar dan authentieker", zeggen Muriël Bergman en Daisy De Stobbeleir. "We wonen allebei vlak bij het water, kijken vanuit het raam uit over het groen, zien en horen vaak zelfs de herten vrij rondlopen. Op hoeveel plaatsen in Vlaanderen is zoiets nog mogelijk?"


Ook Eef en Tommy Pauwels van In d'Oude Poort krijgen heel wat toeristen over de vloer. "Het café ligt vlak bij de dijk, waar de toevloed aan fietsers en voetgangers in de zomermaanden enorm groot is. En dat is begrijpelijk, want dit dorp is heel bijzonder", zegt Eef. "Ook onze verwondering verdwijnt niet, hoewel we hier al ons hele leven wonen. Nog regelmatig wanneer ik langs het café door de Edmond Vleminckxstraat rijd en de zon door de bomen heen op het water zie glinsteren, overvalt dezelfde gedachte mij: 'potverdekke toch, wat is het hier mooi'."

De dijk in Wintam nabij de zeesluis.
David Legreve De dijk in Wintam nabij de zeesluis.